Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Na Počúvadle sa predviedli bizarné plavidlá, nechýbala Štiavnická Anča

Archívne foto z jazera Počúvadlo Foto: TASR/Dušan Hein

Festival sa koná štvrtýkrát.

Banská Štiavnica 12. augusta (TASR) – Džíp, plávajúci ostrov, vaňa či eko-plavidlo vyrobené z plastových fliaš, to sú niektoré zo 14 plavidiel, ktoré sa dnes predviedli na Festivale bizarných plavidiel Utopenec 2012 na jazere Počúvadlo pri Banskej Štiavnici.

Podľa slov jednej z organizátorov festivalu Beaty Nemcovej medzi najzaujímavejšie patrilo aj plavidlo Štiavnická Anča (názov zaužívaný pre vlak premávajúci do Štiavnice, pozn. TASR). Nemcová vysvetlila, že toto plavidlo zároveň podporuje iniciatívu štiavnických dobrovoľníkov za záchranu legendárneho vlaku.

Festival sa koná štvrtýkrát. Podľa Nemcovej odhadujú, že k jazeru zavítalo asi 1500 návštevníkov. Ráno, keď organizátori prišli na jazero, bolo síce počasie pre odvážne povahy, nakoľko o 6.00 h tam bolo iba 7 stupňov Celzia, "ale momentálne je 20 stupňov, tak polooblačno, neprší. Ľudia sa zabávajú, niektorí si vyskúšali už aj vodné súťaže", dodala Nemcová.

"Hlavnou podmienkou plavidiel je, že nesmú byť poháňané motorom, takže musí to byť čistá "bio" sila. A samozrejme, aspoň chvíľu by sa mali udržať na hladine. Dôležité je tiež, aby plavidlá súťažiaci aj odviezli domov a nezanechali po sebe neporiadok," podotkla Nemcová.

Ako ďalej vysvetlila, cieľom festivalu je zapojiť do aktivity čo najširšie spektrum obyvateľstva. Ľudia nemajú byť iba pasívnymi divákmi, ale majú sami dostať možnosť podieľať sa na zábave pre ostatných, prezentovať svoju kreativitu a zmysel pre humor. "Súťažných kategórií je naozaj dosť, takže každý si môže nájsť tú svoju." Napríklad najrýchlejšie či najbizarnejšie plavidlo, najmladší či najstarší účastník, najlepší utopenec a iné.

Okrem toho sa na podujatí vždy predstavia začínajúce kapely, ktoré hľadajú priestor, kde by mohli vystupovať. "My im tento priestor chceme ponúknuť, čo je aj pre nich veľkou výzvou, pretože mnohé z nich hrajú pred veľkým publikom prvýkrát," uviedla Nemcová.