Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Na popradské letisko prileteli prvé dva charterové lety z Ukrajiny

V Tatrách sa totiž o chvíľu začne tzv. zlatý týždeň, keď tam rusky hovoriaci turisti oslavujú pravoslávne sviatky. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prílet ruských a ukrajinských turistov znamená prínos pre ekonomiku regiónu i celého štátu. Títo návštevníci tu totiž minú v priemere 700 eur na osobu.

Poprad 28. decembra (TASR) – Na popradské letisko dnes v dopoludňajších hodinách prileteli dva charterové lety z Ukrajiny.

V Tatrách sa totiž o chvíľu začne tzv. zlatý týždeň, keď tam rusky hovoriaci turisti oslavujú pravoslávne sviatky. Dohromady by počas tejto zimnej sezóny malo do Popradu priletieť 12 až 14 charterových letov z Ukrajiny a Ruska.

„Tento rok bude menej charterových letov, príde však viac turistov ako minulý rok, pretože väčšia časť z nich prichádza autami a autobusmi. Veľká časť turistov sa však chystá prísť na budúci rok, avšak čakajú na vyriešenie troch otázok, a to zjednodušenie vízovej povinnosti, otázky štátnej podpory letectva na Slovensku a tiež zníženie DPH na turistické služby,“ zdôraznil pre médiá Mark Blitštein, šéf cestovnej kancelárie Pilgrimtour, ktorá na Slovensko dováža hostí z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.



Podľa neho väčšia časť Rusov a Ukrajincov pôjde z Popradu priamo do Nízkych Tatier, a to vďaka vylepšenej infraštruktúre. „Počítame s tým, že počas zimy príde do Tatier 10.000 až 15.000 turistov, ktorí budú ubytovaní v hoteloch, čo je ale úplne zanedbateľná čiastka oproti tomu, čo príde do Rakúska a Talianska. My sme však radi za všetkých, ktorí sem prídu,“ konštatoval Blitštein. Podľa neho v minulosti 50 % návštevníkov šlo do Vysokých Tatier a 50 % do Nízkych Tatier. Vlani ich ostalo Vo Vysokých Tatrách už len asi 20 %. Blitštein predpokladá, že tento rok to bude ešte menej. „Je trend zmeny štruktúry prichádzajúcich hostí. Prichádza menej a menej dovolenkárov, naopak, viac prichádza lyžiarov, tým pádom záujem o Nízke Tatry je stále väčší,“ zdôvodnil Blitštein.

Rusky hovoriaci turisti sa do Tatier radi vracajú, podľa Blitšteina by ich však mohlo prísť aj viac. „Väčšia časť ľudí z Ruska a Ukrajiny chodí s obrovskými batohmi peňazí do Francúzska a Švajčiarska, s menšími batohmi a kufríkmi idú do Talianska, s ešte menšími kufríkmi do Rakúska a s malými peňaženkami chodia sem na Slovensko,“ upozornil Blitštein.

V minulom roku pristálo na popradskom letisku 16 charterových letov. „V rámci sezóny 2012 a 2013 plánujeme prijať 12 až 14 charterových letov z Ruska a Ukrajiny, počet pasažierov sa bude pohybovať na úrovni 1400 až 1500, čo je oproti minulému roku viac,“ uviedla pre TASR riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová. Podľa nej prílet ruských a ukrajinských turistov znamená prínos pre ekonomiku regiónu i celého štátu. Títo návštevníci tu totiž minú v priemere 700 eur na osobu.