Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na potoku Kltipoch chcú zrealizovať protipovodňové opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Slovenský vodohospodársky podnik

Projektový zámer, ktorý Mestské lesy predložili na envirorezort na posúdenie vplyvov na životné prostredie, rieši návrhom protipovodňových opatrení ochranu priľahlého územia pred veľkými vodami.


Krupina 21. februára (TASR) - Protipovodňové preventívne opatrenia na krupinskom potoku Kltipoch, chcú zrealizovať tamojšie Mestské lesy. Na území dochádza totiž počas väčších zrážok a letných búrok k zaplavovaniu miestnych komunikácií, nižšie položených domov a záhrad.

Projektový zámer, ktorý Mestské lesy predložili na envirorezort na posúdenie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, rieši návrhom protipovodňových opatrení ochranu priľahlého územia pred veľkými vodami.

"Hlavnou úlohou protipovodňových opatrení je časový posun kulminácie povodňovej vlny, zníženie kulminačného prietoku na prietok veľkosti kapacity hrádzového priepustu a zachytenie splavenín," píše sa v zámere.

Na potoku by sa mal vybudovať jeden suchý polder a jeho koryto sa má zregulovať v celkovej dĺžke 360 metrov. So začiatkom realizácie sa počíta na jar budúceho roku.

Stavba by mala zabrániť podobnej ničivej povodni, aká postihla Krupinu v júli 1999. Prudký dážď tam v krátkom čase premenil ulice na divoké riavy. Škody sa vtedy odhadovali na 250 miliónov korún.