Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na prehliadke Detská divadelná Žilina sa predstavuje 14 súborov

Dramaturg prehliadky Jozef Abafi poukázal na neustály záujem mládeže o divadlo, a to napriek dobe internetu.

Žilina 12. marca (TASR) - Prehliadka detskej dramatickej tvorivosti Detská divadelná Žilina (DDŽ) 2012 ponúka dnes na pódiu Bábkového divadla Žilina (BDŽ) vystúpenia štrnástich divadelných súborov.

„Teší nás, že tradícia sa stále zachováva. Tohto roku sa zapojilo asi najviac súborov v rámci regionálnych prehliadok v Žilinskom kraji a súťažia aj dve miniatúry. Víťazi postupujú na krajskú divadelnú prehliadku Detský divadelný medveď, ktorá sa uskutoční tiež v priestoroch Bábkového divadla Žilina,“ povedala riaditeľka Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Soňa Řeháková.

Dramaturg prehliadky Jozef Abafi poukázal na neustály záujem mládeže o divadlo, napriek dobe internetu. „Som prekvapený z tvorivosti mladých ľudí. Samozrejme, už to robím nejaký ten rok a obával som sa, či zastarané spôsoby neodradia nových mladých ľudí. Ale oni si priniesli svoje spôsoby, je iná doba, reagujú na ňu a ja sa skláňam pred ich tvorivosťou a chuťou robiť divadlo,“ skonštatoval Abafi.

Divadelné súbory pracujú podľa neho pri školách a základných umeleckých školách. „Keď chodím po obciach, vidím obnovené kultúrne domy, kde majú mladí chuť sa stretávať a skúšať. Majú tam domovské scény, takže aj obecné úrady začali vychádzať divadelným súborom veľmi v ústrety,“ uviedol dramaturg DDŽ.

Na margo výberu tém podotkol, že súbory siahajú aj po povestiach. „Spracujú ich do modernej podoby, aby to mladým malo čo povedať alebo si robia svoje témy. Mladí ľudia, mám pocit ako by boli ešte hĺbavejší ako pred desiatimi, pätnástimi rokmi, čo ma prekvapuje. Ale asi sa naozaj doba mení a dúfajme, že k lepšiemu,“ uzatvoril Abafi.