Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

VIDEO: Pozrite si preteky psích záprahov v Šachtičkách

Na snímke žena pripravuje psí záprah počas majstrovstiev Európy v pretekoch psích záprahov na stredné a dlhé trate na Šachtičkách pri Banskej Bystrici 21. februára 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Organizátori európsky šampionát presunuli z pôvodne plánovaného zimného strediska Králiky na blízke Šachtičky pre lepšie snehové podmienky.


Banská Bystrica 21. februára (TASR) - Lyžiarske stredisko Šachtičky neďaleko Banskej Bystrice bolo počas víkendu dejiskom Majstrovstiev Európy v pretekoch psích záprahov na stredné a dlhé trate. O prvenstvo v niekoľkých kategóriách bojovalo vyše 40 mašérov z ôsmich krajín Európy. Najviac ocenení si odniesli francúzski, českí a slovenskí pretekári.

Organizátori európsky šampionát presunuli z pôvodne plánovaného zimného strediska Králiky na blízke Šachtičky práve pre lepšie snehové podmienky. Napokon to ani tam zo začiatku nevyzeralo nádejne, keďže v piatok (19. 2.) pršalo a preteky museli prerušiť. Počas víkendu však pripadol čerstvý sneh a zápolenie mašérov so svojimi čistokrvnými psami severských plemien mohlo pokračovať.

"Aj napriek nepriazni počasia sa majstrovstvá Európy vydarili na výbornú. Za týždeň, odkedy sme presunuli definitívne preteky z Králik na Šachtičky, sa vďaka enormnej snahe usporiadateľov podaril malý zázrak. Pri stretnutí so zástupcami Medzinárodnej federácie psích záprahov som im osobne deklaroval, že aj v budúcnosti máme enormný záujem, aby sa preteky psích záprahov konali na kopcoch v okolí Banskej Bystrice," konštatoval dnes pre TASR banskobystrický viceprimátor Martin Turčan.

Na šampionáte sa zúčastnili mašéri z Francúzska, Talianska, Belgicka, Českej republiky, Ruska, Rakúska, Maďarska a, samozrejme, Slovenska. Pretekali na stredných a dlhých tratiach v rozmedzí 25 až 45 kilometrov.