Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Na projekt EHMK v Košiciach sa pripravujú aj elektrárne

Foto: TASR/František Iván

Súčasťou stavby, ktorá zaručí dostatočnú výkonovú kapacitu pre množstvo kultúrnych podujatí, je rozkopávka chodníkov v úseku od Kina Úsmev v smere po Kasárenskom námestí a Hlavná ulica po Immaculatu.

Košice 16. júla (TASR) – S ohľadom na pripravované kultúrne aktivity v meste Košice, ktoré bude v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry(EHMK), zrealizuje Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) rozšírené elektrické napájanie priamo na Hlavnej ulici.

Práce na stavbe, ktorú financuje z vlastných prostriedkov, potrvajú od dnešného dňa do konca septembra. Ako uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová, VSD ako člen Skupiny VSE, ktorá sa zaviazala podporovať myšlienku Košíc ako EHMK týmto potvrdzuje svoju aktívnu pomoc pri úspešnej realizácii jedinečného projektu.

Nutnou súčasťou stavby, ktorá zaručí dostatočnú výkonovú kapacitu pre množstvo kultúrnych podujatí, ktoré sa budú prelínať práve v roku 2013, je rozkopávka chodníkov v úseku od Kina Úsmev v smere po Kasárenskom námestí a Hlavná ulica po Immaculatu. Z druhej strany povedie trasa stavby od Archeológie pri Štátnej vedeckej knižnici Košice po hotel DoubleTree by Hilton.

„Snažíme sa minimalizovať všetky obmedzenia pre návštevníkov či domácich. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli časové nároky na realizáciu stavby skrátiť na minimum, čo znamená, že potrvá len dva a pol mesiaca. Aby sme to stihli, budeme pracovať 16 hodín denne,“ uviedol riaditeľ divízie Sieťové služby z VSE Radoslav Haluška.

Jedinečnosťou stavby nebude len minimálna dĺžka jej realizácie, ale takisto skutočnosť, že jej súčasťou bude podzemná trafostanica. Také sú v Košiciach len zatiaľ len štyri. Všetky vedenia vysokého napätia (VN) a nízkeho napätia (NN) budú uložené v zemi. „Spolu potiahneme 1100 metrov káblov pre VN a 2300 metrov pre NN vedenie. Ich výkonová kapacita bude predstavovať spolu 1000 kVA, čo extrémne zvýši kapacitu distribúcie elektriny v danej časti mesta,“ doplnil Haluška.

Pre ilustráciu, takáto kapacita by dokázala rozsvietiť približne 600 bytov, čo je menšie košické sídlisko, či veľká výrobná hala alebo celé obchodné centrum.