Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na protest proti stavbe na Beblavého ulici prišlo 200 demonštrantov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Protest zorganizovali občianski aktivisti a aktivistky združení v iniciatíve Bratislava otvorene (BAO).

Bratislava 18. apríla (TASR) – Približne 200 ľudí prišlo dnes protestovať proti stavbe architekta Dušana Fischera na Beblavého ulici. Akciu zorganizovali aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO). "Evidentne veľa ľuďom záleží na tom, ako bude hradný kopec vyzerať a že chcú niečo zmeniť," povedal Matej Vagač z BAO pre médiá. Iniciatíva podľa neho dala týmto najavo, že majú silu predkladať požiadavky.

Na proteste to spočiatku vyzeralo, že sa ho zúčastní len novinárska obec a pár policajtov. Ľudia sa však postupne začali schádzať a medzi demonštrantov prišli aj známe osobnosti či mestský poslanec Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ). "Malo by byť pre každého poslanca povinné zistiť, ako sa občania pozerajú na rozvoj mesta," zdôvodnil pre TASR Budaj svoju účasť na proteste. Postaviť túto budovu priamo na hlavnej ceste každého turistu je dosť významná otázka oproti tomu, čo často dlho rieši zastupiteľstvo. Práci odborných úsekov a magistrátu ušiel akýmsi zvláštnym spôsobom tento zámer. Každý turista by tu mal totiž cítiť, že Bratislava bola korunovačné mesto," poznamenal poslanec. Študentovi Jakubovi, ktorý sa na proteste zúčastnil, sa stavba tiež nepáči. "Vôbec to sem nezapadá, je to symbol arogancie, nadutosti niektorých, ktorí si to môžu dovoliť," povedal pre TASR.

Na snímke sporná stavba na Beblavého ulici - takzvaný Fischerov dom
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Protestujúcim sa prihovoril aj spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý svoju účasť avizoval vopred. "Beblavého ulicu považujem za jedno z najkrajších zákutí v meste. Bytovka priamo na hradnom múre, to je fakt možné len u nás. Čo postavia nabudúce?" pýtal sa protestujúcich. Príbeh tohto priestoru podľa neho zobrazili rôzne vizuálne diela umenia. "Čo chceme? Prísnu ochranu pamiatkovej rezervácie, novely nefunkčných zákonov a vytvorenie stavebnej polície."

Dnešný protest nie je podľa aktivistky Kataríny Šimončičovej iba jednorazová akcia. "Odteraz začíname protestnú pohotovosť, budeme stále v strehu, budeme sledovať, čo sa okolo nás deje a tiež žiadať, aby sme aj oficiálne mohli pripomienkovať dôležité stavby v meste, nový územný plán či víziu mesta," vysvetlila. BAO dúfa, že stavebný úrad nariadi odstrániť minimálne tie metre, ktoré sú v rozpore so stavebným povolením.

"Problém tejto stavby je to, že nebola verejná diskusia, je veľa ľudí a veľa názorov. Že sme sa jedného dňa zobudili a zistili, že sa tu hĺbi jama," dodal Vagač.

Protest sa začal o 17.00 h a trval viac ako hodinu.




Tu bude player