Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Pustom hrade nájdete stredovekého repliky

Repliky stredovekého dela, baranidla a katapultu, majú možnosť vidieť v týchto dňoch návštevníci Pustého hradu nad Zvolenom. Zhotovil ich výrobca kópií starých zbraní Štefan Nitriansky na základe požiadavky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko. Na snímke pohľad na stredoveké zbrane na Pustom hrade nad Zvolenom 28. septembra 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Zhotovil ich výrobca kópií starých zbraní Štefan Nitriansky na základe požiadavky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

Zvolen 28. septembra (TASR) - Repliky stredovekého dela, baranidla a katapultu, majú možnosť vidieť v týchto dňoch návštevníci Pustého hradu nad Zvolenom. Zhotovil ich výrobca kópií starých zbraní Štefan Nitriansky na základe požiadavky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.



Ako pre TASR uviedol zástupca OOCR Jiří Péč, celý projekt osadenia replík stredovekých zbraní vznikol z iniciatívy mesta Zvolen. Financovaný bol vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a z prostriedkov OOCR Stredné Slovensko.

"Je to atrakcia, ktorá by mala prilákať aj ďalších návštevníkov hradu. Celému hradnému areálu pritom dodá punc akejsi autentickosti," podotkol Péč. Pri replikách by mali v dohľadnom čase pribudnúť aj popisky týchto zbraní.

Aj keď sa návštevníci hradu môžu pri replikách odfotografovať a aj sa ich dotýkať, Péč žiada všetkých, aby sa k týmto "zbraniam" správali ohľaduplne, tak, aby vydržali v dobrom stave čo najdlhšie.