Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Na rezorte dopravy otvorili výstavu hendikepovaných umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Návštevníkom výstava priblíži vyše 100 umeleckých diel hendikepovaných umelcov i športovcov vytváraných rôznymi technikami vrátane maľby nohami.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Na Ministerstve dopravy a výstavby SR v Bratislave v utorok slávnostne otvorili výstavu umenia hendikepovaných umelcov zo Slovenska, ktorú inštalovali už v októbri. Záštitu nad expozíciou z cyklu Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov a slovenských paralympijských športovcov prevzal štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť. Ako TASR informoval predseda Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpád Beník, výstavu si verejnosť môže pozrieť do 19. novembra.

Návštevníkom priblíži vyše 100 umeleckých diel hendikepovaných umelcov i športovcov vytváraných rôznymi technikami vrátane maľby nohami. Tú predstavuje bezruká maliarka Pavlína Csápaiová Triščová. Priaznivci umenia môžu obdivovať aj kresbu ťažko postihnutého talentovaného umelca Mareka Černého z Lakšárskej Novej Vsi a drotárske majstrovstvo Juraja Šeríka, člena Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Čadci. "Vystavuje kráľovské korunovačné klenoty patinované 23-karátovým zlatom, vytvoril ich jedinečnou technológiou umeleckého tkania drôtu," priblížil Beník dielo Šeríka, pravnuka a pokračovateľa tvorby drotárskeho majstra Jozefa Holánika–Bakeľa, zakladateľa umeleckého spracovania drôtu na Slovensku.

Výstava zoznámi záujemcov aj s keramikou spojenou s históriou modranskej keramickej dielne či s umením maľby a fotografie mentálne postihnutých umelcov z košického občianskeho združenia Domko v umení. Svoje práce v priestoroch ministerstva prezentuje aj Jaroslav Velčický, jednoruký umelecký rezbár z Uhrovca, či umelecký fotograf na vozíku Róbert Nemčík z Ružomberka.