Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Na rieke Turiec došlo k masívnemu úhynu rýb

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Príčina úhynu je podľa zoologičky predmetom vyšetrovania.

Martin 26. júla (TASR) – Na rieke Turiec došlo uplynulý víkend k masívnemu úhynu rýb. Išlo o niekoľko tisíc jedincov všetkých vekových kategórií. Pre TASR to v utorok potvrdila zoologička zo Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra Mária Apfelová.

"Úhyn bol zaznamenaný na približne štyroch kilometroch rieky Turiec v jej spodnom úseku až po sútok s riekou Váh," priblížila Apfelová.

Príčina úhynu je podľa zoologičky predmetom vyšetrovania. "Na analýzu boli za prítomnosti polície odobraté vzorky vody z viacerých úsekov zasiahnutej časti rieky, ako aj časť uhynutých rýb," dodala.

Úhyn rýb na rieke Turiec vyšetruje enviropolícia, začala trestné stíhanie


Masívny úhyn rýb na rieke Turiec vyšetruje polícia. Enviropolicajti z oddelenia Žilina už začali trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Pre TASR to v utorok uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že úhyn bol pravdepodobne zapríčinený neznámou látkou prítomnou vo vode.

Ekologickú ujmu predbežne vyčíslili na približne pol milióna eur. "Škoda na rybách vzniknutá Slovenskému rybárskemu zväzu, mestská organizácia Martin, bola predbežne vyčíslená na minimálne 12.050 eur," priblížila hovorkyňa.

Na mieste urobili obhliadku miesta činu, odobrali vzorky vody a uhynutých rýb. Tie zaslali na expertízne skúmanie. "Na základe výsledkov vyšetrovateľ rozhodne o ďalšom postupe," dodala Bárdyová.

Úhyn zistili ešte v nedeľu (24. 7.) na úseku rieky dlhom približne 4,5 kilometra. Podľa zoologičky Správy Národného parku Veľká Fatra Márie Apfelovej uhynulo niekoľko tisíc jedincov všetkých vekových kategórií.