Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v R. Sobote voľby začali načas

Na snímke základná škola na rómskom sídlisku Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty, kde je zriadená volebná miestnosť počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 16. marca 2019. Foto: TASR/Branislav Caban

Dúžavská cesta tvorí jeden volebný okrsok a na aktuálne voľby je v ňom zapísaných 635 oprávnených voličov.

Rimavská Sobota 16. marca (TASR) – Bez problémov a načas sa začali voľby v druhom najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku Dúžavskej ceste v Rimavskej Sobote. TASR o tom informoval predseda okrskovej volebnej komisie Juraj Suja, podľa ktorého pri otvorení miestnosti nečakal žiadny volič a nikto neprišiel ani počas prvej polhodiny.

„Zatiaľ nebol nikto, čakáme prvého voliča,“ uviedol Suja, ktorý bol podľa vlastných slov vo volebných komisiách už počas viacerých predchádzajúcich volieb. „Príchod voličov závisí aj od počasia. Pokiaľ je pekne, niektorí sú v záhradkách a prídu neskoršie. Ťažko sa však dá povedať, či chodí viac voličov doobeda alebo poobede. Je to individuálne,“ dodal predseda komisie.

Podľa členov okrskovej volebnej komisie, ktorí sa na voľbách na Dúžavskej ceste zúčastňujú pravidelne, býva medzi miestnymi obyvateľmi najväčší záujem o komunálne voľby. Naopak, najmenší záujem bol v posledných rokoch o referendum o rodine v roku 2015, na ktorom sa vtedy zúčastnili iba dvaja ľudia z 594 oprávnených voličov. Priemerne však podľa členov komisie býva volebná účasť na sídlisku medzi 34 až 37 percentami.

Dúžavská cesta tvorí jeden volebný okrsok a na aktuálne voľby je v ňom zapísaných 635 oprávnených voličov. Volebná miestnosť je zriadená v priestoroch miestnej základnej školy. Celkovo na sídlisku žije viac ako tisíc Rómov, ktorých materinským jazykom je prevažne maďarčina.