Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na rybochovnej farme uhynulo šesť ton pstruha dúhového

V pstruhovej farme Rady Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici uhynulo okolo šesť ton pstruha dúhového. Príčinou bolo upchatie prívodu vody z potoka Domanižanka. Pstruhy sa udusili vo vode. Na snímke pracovník pstruhovej farmy nakladá uhynuté ryby do kontajnera. Foto: TASR/Milan Podmaník

Pstruhy sa v dôsledku nedostatku kyslíka vo vode udusili v priebehu troch hodín.

Považská Bystrica 7. mája (TASR) – Na pstruhovej farme Rady Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici uhynulo okolo šesť ton pstruha dúhového. Príčinou bolo upchatie prívodu vody z potoka Domanižanka. Pstruhy sa udusili vo vode.

Ako TASR informoval vedúci považskobystrického strediska Branislav Hraško, prívod vody, ktorý je od strediska vzdialený niekoľko kilometrov, sa zapchal počas nočnej búrky v noci zo štvrtka na piatok (3. – 4. 5.). Pstruhy sa v dôsledku nedostatku kyslíka vo vode udusili v priebehu troch hodín.

"Prívod sme kontrolovali ešte okolo 23. hodiny v noci, bol v poriadku. Po polnoci sa na hornom toku strhla búrka a prívod sa upchal zelenými riasami, ktorým sa ľudovo hovorí žabí vlas. Keď sme okolo štvrtej ráno prišli do práce, pstruhy už boli mŕtve," povedal Hraško s tým, že škodu vyčíslili na asi 20.000 eur. Do septembra by sa ich cena zvýšila možno až na dvojnásobok. Nevylúčil, že úhyn pstruha spôsobí obmedzenie dodávok násady pre rybárske organizácie.

Doplnil, že prívod vody kontrolujú dva – trikrát denne, keď prší, chodia ho čistiť aj v nočných hodinách. V tomto prípade prívod kontrolovali v noci a nič nenasvedčovalo tomu, že v noci sa strhne prudká búrka. Pstruhy pod dozorom veterinára úradne znehodnotili a dnes ich odvážajú do žilinskej kafilérie. "Prežili menšie pstruhy, ktorých je v rybníkoch síce viac, no celkovo mali menšiu hmotnosť a nespotrebovali také množstvo kyslíka ako ročné ryby," dodal Hraško.

Podľa ichtyológa Petra Martáka je pstruh dúhový mimoriadne citlivý na nedostatok kyslíka vo vode. Niektoré ryby ho dokážu čiastočne nahradiť z atmosféry, ale to nie je prípad pstruha dúhového. "Menšie ryby, ktoré prežili, spotrebujú menej kyslíka, no ak by boli bez čerstvej vody ešte hodinu – dve, uhynuli by aj tie," priblížil Marták.

Ako informoval vedúci odboru výroby Rady Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Žiline Tibor Krajč, produkcia rýb prináša aj riziká a situácia v Považskej Bystrici bola špecifická tým, že nepršalo v meste, ale niekde v hornom toku potoka Domanižanka. Rada SRZ má na Slovensku 14 rybochovných zariadení, medzi ktorými je to považskobystrické raritou. Ideálne je, aby vzdialenosti medzi odberným miestom vody a strediskom bola čo najkratšia.

"Stredisko v Považskej Bystrici má asi 50 rokov a prítokové potrubie prechádza prakticky cez celé mesto. V čase, keď ho budovali, sídliská, ktoré sú nad potrubím, ešte neexistovali. Dnes je potrubie od prívodu v Domanižanke až po stredisko celé zastavané a je veľký problém robiť jeho rekonštrukciu, prípadne nejaké zásahy," zdôraznil Krajč.