Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na severovýchode Slovenska zaznamenali výskyt Aujeszkého choroby

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Aujeszkého chorobu alebo inak pseudobesnotu spôsobuje herpes vírus (SHV-1). Jeho prirodzeným hostiteľom a rezervoárom je sviňovitá, teda aj diviačia zver.

Humenné 15. decembra (TASR) – Na severovýchode Slovenska zaznamenali v posledných dňoch výskyt tzv. Aujeszkého choroby, čo je vírusové infekčné ochorenie zvierat. Na človeka však prenosné nie je.

"Aujeszkého chorobu alebo inak pseudobesnotu spôsobuje herpes vírus (SHV-1). Jeho prirodzeným hostiteľom a rezervoárom je sviňovitá, teda aj diviačia zver," informoval TASR riaditeľ Krajskej veterinárnej a potravinovej správy v Banskej Bystrici Rudolf Janto. Nakazené zviera vylučuje vírus len v určitom životnom období, zvyčajne pri oslabení imunity. Vtedy môže nakaziť okrem vlastného druhu aj iné, napr. psovité či mačkovité zvieratá.

V tejto súvislosti pre TASR potvrdil dva úhyny psov sninský veterinárny lekár Vladislav Juško. "Psy boli použité buď na poľovačke alebo boli kŕmené surovým diviačím mäsom," spomenul s tým, že zviera hynie za nervových príznakov. Prvým klinickým prejavom je nápadne časté olizovanie, čo prechádza do pocitu svrbenia, ktorého intenzita sa stupňuje. Lokalizuje sa zvyčajne na hlavu a okolie papule. "Dochádza akoby k sebapoškodzovaniu," zdôraznil. Podľa veterinára sa v tejto oblasti Slovenska ochorenie dlhodobo neprejavilo. "Je obdobie párenia a dochádza k migrácii, tak to môže byť jedna z možností, prečo sa to ochorenie vyskytlo aj u nás," podotkol.

Patogenita vírusu pri domácich ošípaných závisí od veku zvieraťa. U dospelých má ochorenie zväčša mierny priebeh, často bez zjavných klinických príznakov a nikdy nie je pre ne smrteľné, s výnimkou najmladších jedincov. "Domnievame sa, že u diviakov by mal byť priebeh ochorenia podobný," spomenul Janto. Kým u domácich ošípaných dochádza k vylučovaniu vírusu v priebehu celého roka, u diviačej zveri len v mesiacoch október až február, najčastejšie v decembri.

K infekcii psov preto môže dôjsť v období spoločných poľovačiek. Na trhu momentálne nie je žiadna vakcína proti ochoreniu vhodná pre mäsožravcov, jedinou možnosťou je minimalizovať situácie, počas ktorých môže dôjsť k infikovaniu psa a následnému úhynu. Je preto nutné zabrániť ich kontaktu s ulovenými diviakmi.

"Ročne zaznamenávame u ulovených diviakov desať až 15 virologicky pozitívnych jedincov," poznamenal Janto s tým, že ich evidujú na celom území krajiny. "Toto ochorenie sa vyskytuje na Slovensku už historicky. Do popredia sa dostalo s rastúcou populáciou diviačej zveri a oveľa častejším kontaktom poľovníckych psov s touto zverou, a teda aj častejším výskytom úhynov psov na toto ochorenie," uzavrel.