Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Na sídliskách v Topoľčanoch začne platiť nová parkovacia politika

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Každý obyvateľ s trvalým pobytom, ktorý bude chcieť parkovať pred svojou bytovkou, si bude musieť zaobstarať rezidentskú kartu.

Topoľčany 23. februára (TASR) - Mestskí poslanci v Topoľčanoch schválili novú parkovaciu politiku na sídliskách Juh, Východ a F. Podľa radnice si ju vyžiadali samotní občania. Nová parkovacia politika má vstúpiť do platnosti od 1. júna. Celkový počet parkovacích miest v novoregulovaných zónach je 3800 štandardných a 110 miest pre ťažko zdravotne postihnutých.

Každý obyvateľ s trvalým pobytom, ktorý bude chcieť parkovať pred svojou bytovkou, si bude musieť zaobstarať rezidentskú kartu. Na jednu bytovú jednotku mesto vydá najviac tri rezidentské karty, ktorých cena bude odstupňovaná.

Režim návštevníckej karty bude fungovať prostredníctvom aplikácie, kde si obyvatelia budú zadávať ŠPZ návštev. Karta bude ponúkať možnosť bezplatného parkovania návštev v objeme 250 hodín ročne pre fyzickú osobu s parkovacou kartou. Pre obyvateľa, ktorý nevlastní motorové vozidlo, bude možné získať návštevnícku parkovaciu kartu s 350 hodinami bezplatného parkovania pre návštevy. Súčasťou novej parkovacej politiky bude aj bonusová i abonentská karta.

Regulovaním parkovania chce mesto pre svojich rezidentov, teda obyvateľov s trvalým pobytom, zabezpečiť pohodlnejšie parkovanie pred bytovkou bez vozidiel návštevníkov z iných častí mesta či iných obcí a miest.