Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Skalke sa uskutoční už 52. ročník karnevalu Veľkonočné vajce

Organizátori podujatia - Mesto Kremnica a partia nadšencov - ponúkajú aj veľmi jednoduchý a zároveň atraktívny recept na prípravu Veľkonočného vajca.

Kremnica 31. marca (TASR) - V lyžiarskom stredisku Skalka pri Kremnici sa 31. marca na Veľkonočnú nedeľu uskutoční už 52. ročník tradičného karnevalu, ktorý bude zároveň rozlúčkou so zimou. Názov toho tohtoročného, Veľkonočné vajce - potravinowe dowozove - napovedá, že tento rok sú témou karnevalu potravinové škandály.

"Organizátori podujatia každoročne určia tému karnevalu podľa aktuálnej celospoločenskej situácie. Počas Olympiády v Salt Lake City podujatie na "Skalka city" otváral olympionik Jožko Pribilinec, ktorý prišiel aj s olympijskou pochodňou a zapálil na svahu karnevalový oheň. Keď Slovensko menilo menu, do poroty, ktorá karnevalové masky hodnotí, zasadli tvorcovia euromincí. Tentokrát to budú odborníci z oblasti kulinárstva, ktorí budú posudzovať, ako sa masky popasovali s témou potravinových škandálov," uviedol tlačový tajomník mesta Kremnica Silver Jurtinus. Doplnil, že organizátori preto očakávajú veľa konských masiek, masiek korenených posypovou soľou, aj masiek vyslovene jedovatých, ktoré môžu spôsobiť nielen slepotu.

Veľkým lákadlom podujatia je aj zábavná tombola. "O čo budú návštevníci tento rok súťažiť, organizátori prezradiť nechceli. V minulých ročníkoch si však víťazi tomboly odniesli napríklad už aj kartón piva s otváračom - zárubňou dverí, vlečku hnoja alebo fúrik s vreckom cementu. Okrem cien, ktoré si od výhercov vyžadujú zmysel pre humor, býva však aj dosť hodnotných cien, takže obavy z recesie treba nechať doma a tombolových lístkov nakúpiť čo najviac," dodal Jurtinus.

Organizátori podujatia - Mesto Kremnica a partia nadšencov - ponúkajú aj veľmi jednoduchý a zároveň atraktívny recept na prípravu Veľkonočného vajca. "Čo budete potrebovať? Jeden pár teplých topánok, najlepšie aj s termoponožkami, jedny teplé gate, môžu byť aj dvoje, zimomraví aj troje, jednu teplú bundu a vetrovku, jednu čiapku, dobrá je tá až na uši. Z týchto surovín si oblečieme odev do zimy, primiešame zopár eur a všetko dopravíme na Skalku, kde bude príprava tohto receptu pokračovať. Pre vylepšenie chuti je vhodné navštíviť niektorý bufet a následne za stáleho miešania tekutín a dobrôt pridať Veľkonočné vajce, ktoré vám uvoľní všetky vaše zmysly aj nezmysly. Praví gurmáni sa do tohto vajca aj zamiešajú, čo ocenia potravinoví odborníci. Celé odporúčame dozdobiť farebnými tombolovými lístkami. Tento recept je vhodný pre všetkých bez rozdielu veku. Následky nevhodnej prípravy tohto pokrmu sú úspešne liečiteľné, avšak môžu mať aj trvalé následky. Preto urážliví tento recept ani neskúšajte!," upozornil na záver Jurtinus.

Karnevalovú tradíciu na Skalke založili tamojší lyžiari a recesisti ako rozlúčku so snehom v roku 1961.