Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na slnkom osvietených horských svahoch hrozia spontánne lavíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Dlhodobo nízke teploty zamedzujú stabilizácii snehu. Nové snehové vrstvy nie sú dobre previazané so starším, tvrdým podkladom.

Liptovský Hrádok 22. marca (TASR) - Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí aktuálne prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V poludňajších hodinách sa na slnkom osvietených južných svahoch môžu ojedinele vyskytnúť menšie spontánne doskové lavíny. TASR o tom vo štvrtok informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dlhodobo nízke teploty zamedzujú stabilizácii snehu. Nové snehové vrstvy nie sú dobre previazané so starším, tvrdým podkladom. Uvoľnenie lavíny na týchto miestach je podľa Buliaka možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky.

Počas uplynulej noci a dňa fúkal veľmi silný severozápadný až severný vietor, ktorý previeval nový voľný sneh. "Na takýchto miestach sa môžu nachádzať snehové dosky a vankúše, a to najmä v najvyšších polohách a v blízkosti hrebeňov," upozornil.

Ráno bolo na horách prevažne jasné počasie, fúkal len veľmi slabý vietor. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. "Dlhodobo nízke teploty a veľmi silný vietor v posledných dňoch spôsobili, že sneh z poslednej periódy sneženia je rozložený veľmi nerovnomerne. Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, na záveterných miestach sú naviate snehové dosky a vankúše, a naopak, na mnohých exponovaných plochách je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad," doplnil horský záchranár.