Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Na Spiši víťazil Smer-SD, výnimkou sú okresy Levoča a Kežmarok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V okrese Stará Ľubovňa získal Smer-SD pri takmer 65-percentnej účasti 23,21-percentnú podporu. Nasleduje KDH so ziskom 17,53 percenta a Hlas-SD, ktorému dalo dôveru 15,54 percenta voličov.

Kežmarok/Poprad/Spišská Nová Ves 2. októbra (TASR) - Na Spiši v sobotňajších (30. 9.) parlamentných voľbách dominoval Smer-SD, výnimkou sú okresy Kežmarok a Levoča. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

V Kežmarskom okrese pri takmer 64-percentnej účasti zvíťazila koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí. Dôveru im dalo takmer 27 percent voličov, za nimi nasleduje Smer-SD a KDH, obe strany získali podporu o niečo viac ako 15 percent. V okrese Levoča, kde účasť nedosiahla ani 65 percent, zvíťazilo KDH tesne pred Smer-SD, pričom rozdiel bol len viac ako percento. Tretí najvyšší počet hlasov získala koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí.

V susednom Popradskom okrese Smer-SD zvíťazil tesne nad PS. Získal 18,83 percenta hlasov, pričom jeho najväčší rival približne o percento menej. Tretiu najvyššiu podporu na úrovni 13,82 percenta získal Hlas-SD. Volebná účasť bola v okrese Poprad najvyššia na Spiši, k urnám prišlo takmer 68 percent voličov. Najväčší záujem o hlasovanie bol v meste Vysoké Tatry, kde účasť presiahla 82 percent.

V okrese Stará Ľubovňa získal Smer-SD pri takmer 65-percentnej účasti 23,21-percentnú podporu. Nasleduje KDH so ziskom 17,53 percenta a Hlas-SD, ktorému dalo dôveru 15,54 percenta voličov. Najväčší záujem o voľby bol v obci Matysová, k urnám tam prišlo 60 zo 70 oprávnených voličov. Naopak, najmenej ľudí prišlo voliť v obci Lomnička, kde účasť o málo presiahla 35 percent.

V južnej časti regiónu bol záujem o voľby najnižší, v okrese Spišská Nová Ves bola účasť na úrovni 61,61 percenta. Aj tam zvíťazil Smer-SD so ziskom viac ako 20 percent. Nasleduje koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí, ktorá získala 16,3 percenta hlasov a trojicu uzatvára Hlas-SD, ktorému dalo dôveru 15,49 percenta voličov. Najmenší záujem o voľby bol v obci Bystrany, kde prišlo k urnám niečo viac ako 31 percent voličov. V žiadnej z obcí či miest v okrese účasť nepresiahla 80 percent.

V susednom Gelnickom okrese prišlo k urnám približne 13.900 voličov a účasť tam nedosiahla ani 60 percent. Smer-SD získal najvyššiu podporu takmer 25 percent hlasov. Približne 19 percent mal Hlas-SD a koalícii OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí dalo dôveru 17,34 percenta hlasujúcich.