Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na Spiši pribudnú desiatky nádejných podnikateľov

Erb mesta Spišská Nová Ves Foto: Heraldický register

Podnikateľský potenciál stredoškolákov na Spiši pomôže objaviť v rámci programu iNOVEum Nadačný fond spoločnosti Embraco a Nadácia Pontis.

Spišská Nová Ves 24. novembra (TASR) – Podnikateľský potenciál stredoškolákov na Spiši pomôže objaviť v rámci programu iNOVEum Nadačný fond spoločnosti Embraco a Nadácia Pontis. Zámerom je podľa programového manažéra z Nadácie Pontis Norberta Maura priniesť ďalší rozmer vzdelávania do škôl. Ako doplnil, organizátori projektu veria, že model, ktorý zavedú, bude aplikovateľný aj na iných školách.

"Každý rok náš región bojuje s odchodom mladých šikovných ľudí a iba malé percento z nich sa vráti. Chceme ukázať, že príležitosť na prácu môžu mať aj doma, stačí, že si ju sami vytvoria," povedala Gabriela Vlková z tímu brandingu, komunikácie a spoločenskej zodpovednosti Embraca. V prvej fáze programu sa uskutočnila prezentácia na ôsmich stredných školách v spišskonovoveskom okrese. V rámci zážitkových prednášok školáci zistili, že rozbehnutie vlastného biznisu nemusí byť náročné. Prednášky ich mali motivovať k dobrovoľnému a aktívnemu zapojeniu sa do programu.

Budúci podnikatelia sa v stredu 23. novembra zúčastnili v Spišskej Novej Vsi prvého biznis seminára. "Naši odborníci a mentori sa im počas celého obdobia budú systematicky venovať a pomáhať im rozvíjať ich podnikateľský nápad," vysvetlil Juraj Kováč z iniciatívy Rozbehni sa!, ktorá sa podieľa na hľadaní nádejných podnikateľov. Následne budú dva mesiace intenzívne pracovať na svojom nápade. Vítané sú nielen technologické inovácie, ale aj sociálne či inovácie z oblasti služieb. Na vytvorenie prototypu dostanú účastníci 250 eur. V závere programu môžu najlepší z nich získať podporu na svoj nápad vo výške spolu 15.000 eur.