Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Na štart Behu pre život sa v Nitre postavilo 1825 ľudí

Foto: TASR/Michal Svítok

Všetky vyzbierané peniaze venuje nadácia na kúpu laboratórneho prístroja Incucyte na výskum rakoviny.

Nitra 26. mája (TASR) – Symbolickým výstrelom odštartoval dnes primátor mesta Nitra Jozef Dvonč piaty ročník charitatívneho Tesco Behu pre život. Na štart pred Divadlom Andreja Bagara sa postavilo 1825 Nitranov so svojimi rodinami a priateľmi, aby spoločne prispeli sumou 6360 eur na pomoc pacientom s onkologickým ochorením, TASR informovala Monika Selická z Nadácie Tesco, ktorá Beh pre život organizuje.

Všetky vyzbierané peniaze venuje nadácia na kúpu laboratórneho prístroja Incucyte na výskum rakoviny. "Skvelú atmosféru charitatívneho behu počas slnečného sobotného dopoludnia si spolu s bežcami nenechal ujsť ani patrón behu, nitriansky herec Ján Greššo, ktorý na trati bežal pre život spolu s ostatnými," povedala Selická s tým, že ďalšia patrónka nitrianskeho behu, herečka Eva Pavlíková, v cieli odmeňovala všetkých bežcov medailami. "Ľudia z Nitry a okolia vytvoria každý rok vždy úžasnejšiu atmosféru na trati. Je skvelé sledovať to odhodlanie v tvárach všetkých, ktorí s nadšením pomáhajú dobrej veci," priblížila atmosféru dnešného behu Eva Pavlíková.

Nitrania spolu s ľuďmi z ostatných troch miest, kde sa zatiaľ bežalo pre život, už prekonali magickú hranicu 12.093 ľudí a spoločne prispeli na výskum rakoviny sumou 42.684 eur. "Ďakujeme všetkým za pomoc dobrej veci a tešíme sa na najbližšie behy v Trenčíne a Banskej Bystrici. Veríme, že podporou ľudí s dobrým srdcom dosiahneme cieľ 14.000 účastníkov," konštatovala Selická.

Cieľom tohtoročného Behu pre život je vyzbierať 85.000 eur na nákup prístroja Incucyte, ktorý sa stane prvým svojho druhu na Slovensku. Je to unikátny prístroj na sledovanie vplyvu rôznych typov buniek na vývoj nádorových buniek v laboratórnom prostredí.

Prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická upozornila, že podľa minuloročných štatistík na Slovensku ochorie na rakovinu 25.000 ľudí, z ktorých 12.000 zomrie. "Týmto behom sa už za štyri jeho ročníky získalo toľko financií, že sa mohli kúpiť naozaj veľmi dôležité prístroje, ktoré slúžia nielen na výskum, ale, samozrejme, aj na včasnú diagnostiku pacientov," uviedla.