Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na stretnutí mládeže P15 v Poprade vyzbierali zhruba pol tony šatstva

Na snímke pohľad na množstvo vyzbieraného šatstva v aleji na Nábreží Jána Pavla II. v Poprade v rámci charitatívnej zbierky šatstva počas Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade 31. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prevzali ich zamestnanci charity, ktorí ich previezli do svojich skladových priestorov, odkiaľ budú v nasledujúcich dňoch triedené a distribuované ďalej.

Poprad 1. augusta (TASR) - Niekoľko tisíc mladých ľudí, ktorí v piatok (31.7.) prišli na Národné stretnutie mládeže P15 do Popradu, pomôže rôznym sociálnym skupinám. Spoločne vyzbierali okolo 500 kilogramov šatstva. Jednorazová zbierka, ktorú zorganizoval tím P15 v spolupráci so Spišskou katolíckou charitou, bola súčasťou programu úvodného dňa trojdňovej celonárodnej akcie pod Tatrami.

Vyzbierané veci, ktoré priniesli mladí zo svojich domov z celého Slovenska, ostanú v regióne, v ktorom sa vyzbierali. Prevzali ich zamestnanci charity, ktorí ich previezli do svojich skladových priestorov, odkiaľ budú v nasledujúcich dňoch triedené a distribuované ďalej. Určené sú pre farské charity, ľuďom bez domova, chorým, sociálne odkázaným ľuďom a rodinám. Na zbierke spolupracovali viaceré dobrovoľnícke tímy.

"P15 nadväzuje na Svetové dni mládeže (SDM), na ktoré sa vždy duchovne pripravujeme určitý čas. Už pred dvomi rokmi nám pápež František určil témy najbližších rokov. Tento raz vychádzajú z tém blahoslavenstiev, ktoré podľa pápeža predstavujú konkrétny životný program pre mladých ľudí. Ide o etapu duchovnej prípravy, ktorá smeruje k spoločnému budúcoročnému stretnutiu na SDM v Krakove. Práve dnes sa vraciame k prvej z troch tém Svätého Otca Františka. Je to blahoslavenstvo 'Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo'. Touto zbierkou sa chceme podeliť s núdznymi a tými, čo to potrebujú," vysvetlil zrod myšlienky zbierky šatstva režisér P15 Pavol Danko.

Do zbierky sa mohol zapojiť každý z účastníkov, cieľom bolo, aby na určené miesto priniesli jeden kus oblečenia. S pomocou štipcov ho potom zavesili na šnúry, ktoré nainštalovali dobrovoľníci na Nábreží Jána Pavla II. Celkovo natiahli 2650 metrov špagátov a šnúr. Zbierka sa uskutočnila po úvodnom otváracom ceremoniáli, mladí sa do nej zapojili v symbolickom sprievode s krížom Svetových dní mládeže do Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie.

"Vyzbierali sme 36 plných vriec šatstva. Odhadom môžeme povedať, že ide približne o pol tony. K tomu môžeme pridať rôzne súkromné dary od jednotlivcov. Prinášali všetko, napríklad tričká, košele, nohavice, mikiny, bundy i čisto nové veci," uviedol Ján Regeci zo Spišskej katolíckej charity, ktorý ocenil takúto formu zorganizovania zbierky.