Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na ŠTS v Banskej Bystrici sa začal proces v kauze rekordného úplatku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pracovníčka Finančného riaditeľstva mala pýtať od predsedu predstavenstva spoločnosti na niekoľkých stretnutiach hotovosť tri milióny eur.

Banská Bystrica 29. februára (TASR) - Proces v kauze rekordného úplatku až tri milióny eur sa začal dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. Obžalovaným je bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Marek M., ktorého eskorta priviedla z väzby, a dve Košičanky, Anna M. a Daniela K., ktoré sú na slobode.

Obe ženy ešte vlani Národná kriminálna agentúra obvinila, že ako sprostredkovateľky po vzájomnej dohode chceli využiť informácie týkajúce sa daňových a trestných konaní vedených voči firme Budamar Logistics. Pracovníčka Finančného riaditeľstva SR Daniela K. mala pýtať od predsedu predstavenstva spoločnosti na niekoľkých stretnutiach hotovosť tri milióny eur. Podľa obžaloby to mal byť úplatok za to, že v prospech firmy ovplyvnia pracovníkov policajných a daňových orgánov, ktoré v tejto veci rozhodujú. Policajti stretnutia monitorovali. Všetko sa malo diať na podnet Mareka M., ktorý vďaka svojej spravodajskej minulosti mal mať znalosť postupov orgánov činných v trestnom konaní a tiež kontakty.

Hoci dnes obe ženy mali snahu uzavrieť dohodu o vine a treste, špeciálny prokurátor to odmietol. Na pojednávaní neskôr urobili vyhlásenie, že sú vinné a samosudca ŠTS to akceptoval. Súd tak upustil od dokazovania o vine. Vykoná len dokazovanie, ktoré má vplyv na výšku ich trestu.

Obžalované na pojednávaní využili svoje právo a nevypovedali. Anna M. prostredníctvom svojho obhajcu požiadala, aby ďalšie pojednávanie pokračovalo v jej neprítomnosti. Je tehotná a stres by jej mohol spôsobiť zdravotné nepríjemnosti.

Hlavný obžalovaný, exsiskár Marek M. svoju vinu poprel a vyhlásil, že je nevinný. Podľa jeho obhajoby obžaloba obsahuje formulácie a nepresné výrazy, ktoré len naznačujú, že malo dôjsť k akémusi spáchaniu skutku. Celý spis je údajne konštruovaný tak, aby „vzbudil zdanie veľkej korupčnej aféry". Jediným dôkazom podľa obhajcov je zatiaľ iba to, že v skutočnosti žiadny úplatok nebol prevzatý.