Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na Studia Academica Slovaca prišli študovať aj sedemdesiatnici z USA

Zo slávnostného otvorenia 52. ročníka letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS) 1. augusta 2016 v aule Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Organizátori pripravili pre vyše 150 cudzincov z 33 krajín sveta vzdelávací a vlastivedný program realizovaný formou prednášok v priestoroch Filozofickej fakulty a univerzity i počas exkurzií.

Bratislava 1. augusta (TASR) - V aule Univerzity Komenského v Bratislave dnes slávnostne otvorili 52. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS). Jej organizačný tím pripravil pre vyše 150 cudzincov z 33 krajín sveta bohatý, vzdelávací, kultúrny a vlastivedný program realizovaný formou prednášok, seminárov a prezentácií v priestoroch Filozofickej fakulty a univerzity i počas exkurzií.

Ako uviedla pre TASR riaditeľka SAS Jana Pekarovičová, o trojtýždňový program slovakistických štúdií majú najväčší záujem študenti lektorátov slovenského jazyka a kultúry, ktorí pôsobia na univerzitách v zahraničí. "Naša ponuka je predovšetkým pre nich, už majú za sebou začiatky slovenčiny, dokonca niektorí vynikajúco rozprávajú," doplnila na margo frekventantov letnej školy, medzi ktorými sú aj vysokoškolskí učitelia, lektori cudzích jazykov, pracovníci firiem, zastupiteľských úradov či prekladatelia a tlmočníci.

Niektorých účastníkov k nám privádzajú osobné či rodinné dôvody a slovenské korene. "Každý účastník je zaradený do svojej študijnej skupiny, kde absolvuje intenzívnu výučbu, jazykové semináre, cvičenia a popoludní sú prednášky pre tých, ktorí po slovensky hovoria a rozumejú," vysvetlila Pekarovičová s tým, že práve pokročilým účastníkom je určený interdisciplinárny cyklus prednášok venovaný téme Domáce a cudzie v jazyku a kultúre.

VIDEO: Cudzinci z 33 zemí sa budú v Bratislave zdokonaľovať v slovenčine


Na prestížnom medzinárodnom podujatí cudzinci podrobnejšie spoznajú nielen jazyk a kultúru, ale aj históriu Slovenska. V rámci vlastivednej exkurzie navštívia známe miesta, hrady a zámky, galérie a zbierky, ale aj jaskyne či múzeá v prírode. Čaká ich tiež prehliadka Bratislavského hradu, výlet na hrad Devín či premietanie nového filmu Učiteľka.

Tohtoročnú zostavu SAS-istov, ktorých dnes rozdelili podľa stupňa jazykovej pokročilosti i oblasti záujmu do študijných skupín, tvoria prevažne frekventanti od 20 do 30 rokov. "Ale sú tu aj zástupcovia strednej a staršej generácie, máme tu aj sedemdesiatnikov z USA," poznamenala riaditeľka SAS.

Cudzinci u nás absolvujú od 90 do 120 hodín priamej výučby a budú sa zoznamovať aj so známymi slovenskými pesničkami. "Spolu s tradičných nácvikom slovenských piesní chceme účastníkom predstaviť slovenskú kuchyňu a slovenskú ľudovú kultúru a umožniť aj ochutnávku tradičných slovenských jedál," dodala Jana Pekarovičová na slávnostnom otvorení 52. ročníka SAS, ktoré vyvrcholilo koncertom husľového virtuóza Petra Michalicu s klavírnym sprievodom Viery Bartošovej pod názvom Slovensko ako inšpirácia hudobných skladateľov.