Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na Štúrovom pere uviedli knihu pre študentov-novinárov o tom,ako písať

Maľovať Slovensko nie len na čierno, ale aj v iných farbách, by si od budúcej generácie novinárov želal premiér SR Robert Fico (vľavo). Povedal to na dnešnom stretnutí so študentmi stredných a vysokých škôl, ktorí sa vo Zvolene zúčastňujú novinárskej súťaže Štúrovo pero 26. apríla 2013. Archívna snímka Foto: TASR/Jo

Vyše 270-stranovú knihu, ktorá mapuje 20 rokov prestížnej študentskej novinárskej súťaže Štúrovo pero, predstavili dnes v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.

Zvolen 18. apríla (TASR) - Vyše 270-stranovú knihu, ktorá mapuje 20 rokov prestížnej študentskej novinárskej súťaže Štúrovo pero, predstavili dnes v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Publikáciu uviedli počas vyhodnotenia 21. ročníka.

Ako TASR povedal jej autor Pavol Vitko, kniha by mala inšpirovať tých, ktorý sa ako študenti chcú zúčastniť na tejto, na Slovensku ojedinelej súťaže. "Najmä v stredných školách sa žurnalistika nevyučuje. Aj preto sme sa rozhodli, že vydáme knihu, ktorá pomôže talentom v novinárskej tvorbe," uviedol.

Svoje príspevky v nej majú nielen profesori z vysokých škôl, ale aj ľudia z praxe, či samotní "absolventi" Štúrovho pera. Druhú časť tvoria spomienky na všetky predchádzajúce ročníky.

Podľa Vitka pokrok v tvorbe i prezentácii je zrejmý aj medzi mladými nádejnými novinármi, ktorí už posúvajú školské časopisy dopredu. "Takmer všetky študentské časopisy sú dnes už aj na internetových stránkach škôl. Napríklad časopis Gymoš z Bardejova má už aj svoju internetovú rozhlasovú stanicu. Tento rok sa dokonca prvý raz objavila aj televízia, keď časopis Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrice vyrába svoje rozhlasové šoty, ktoré vysiela v lokálnej televízii. To je vývin, na ktorý budeme musieť onedlho reagovať," dodal.