Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na Technickej univerzite v Košiciach otvorili IT laboratórium

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zjednoduší sa aj spájanie študentov s odborníkmi z praxe pri vzniku nových projektov. <

Košice 24. októbra (TASR) - Moderné IT laboratórium pribudlo na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Slúžiť bude študentom na vzdelávanie, ale aj na ich prepájanie so špecialistami v oblasti informačných technológií a na prácu na vlastných výskumoch a projektoch.

Miestnosť s multimediálnym vybavením je určená na tzv. hybridnú výučbu, čiže pomocou technológií umožňuje súčasne vzdelávanie prezenčne aj na diaľku. Laboratórium "Creative Space", ktoré na univerzite vybudovali v spolupráci so spoločnosťou GlobalLogic, v utorok slávnostne otvorili.

"Viac ako 1500 študentov študuje oblasť informačných technológií, čiže sú to budúci používatelia nového kreatívneho priestoru. Viac ako samotné laboratórium sú však príležitosti, ktoré študentom kreatívny priestor poskytne. Vybavenie je prostriedok, úspešná spolupráca s výsledkami cieľ," uviedol prorektor TUKE pre inovácie a transfer technológií Juraj Gazda. Spoločnú investíciu odhadol na viac ako 100.000 eur.

Miestnosť bude slúžiť aj na vzdelávanie stredoškolákov. Laboratórium podľa prorektora vychádza zo skúseností a spolupráce univerzity, stredných škôl, firiem a samosprávy v rámci mentoringu stredoškolákov študentmi vysokých škôl.

Zjednoduší sa aj spájanie študentov s odborníkmi z praxe pri vzniku nových projektov. "V tomto období máme viacero projektov i spoločných zadaní medzi študentmi vysokých škôl a stredných škôl. Máme v úmysle prepájať vysokoškolákov, stredoškolákov a pedagógov na jednej platforme. A práve táto miestnosť to silne podporí," uviedol Tibor Radačovský z GlobalLogic Slovakia.

Na otvorení prezentovali projekty, do ktorých boli zapojení študenti univerzity v spolupráci s IT firmou, ako je napríklad stavebnica pre hardvér alebo model robotického ramena.