Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na úpravu verejných priestranstiev Bratislavy pôjde 13 miliónov eur

Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Michal Svítok

Nesrovnal upozornil, že prvýkrát v histórii sa v Bratislave umiestnia aj samozavlažovacie kvetináče, do ktorých bude vysadená mobilná zeleň.

Bratislava 15. februára (TASR) – Verejné priestory v hlavnom meste čakajú rekordné zmeny. Bude sa tu vysádzať zeleň, čistiť, kosiť, orezávať či pribudnú tu nové lavičky a odpadové koše. Na dnešnom brífingu to ohlásil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov bude tento rok pre Bratislavu z hľadiska objemu investícií do verenej infraštruktúry a priestranstiev výnimočný. "Do verejných priestranstiev pôjde takmer 13 miliónov, to je nárast viac ako 60 percent oproti roku 2014," skonštatoval.

Podľa primátora sa tento väčší objem peňazí odrazí v čistote hlavného mesta. "Bratislavčania pocítia, že mesto masívne investuje do čistoty a kvality verejných priestranstiev," podotkol. Bratislava vo svojom rozpočte vyčlenila na tento účel 11 miliónov eur. Ďalšie peniaze, vo výške 1,8 milióna eur, získala od vlády.


Z týchto peňazí chce mesto od začiatku marca do júna osadiť nové odpadové koše a lavičky, vysadiť novú zeleň. Z dotácie vlády plánuje jeden milión eur použiť na aktivity súvisiace s upratovaním a čistením mesta, ako zametanie mestských priestorov, kosenie, orezávanie ši vysýpanie odpadových košov. "Tak, aby sme zvýšili periodicitu prác," podotkol Nesrovnal.

Na Kamennom a Hurbanovom námestí sa tak odstránia staré betónové nádoby. Pri poliklinike v Ružinove pribudnú lavičky. Trvalky a letničky či krov sa vysadia pod Mostom SNP, na Hradnom vrchu či v parčíku Žilinská. Parková úprava a výsadba sa zrealizuje aj na Patrónke. Kvitnúce záhony a kríky sa doplnia v parčíku na Dunajskej ulici. Na viacerých miestach sa vysadia stromy.

Nesrovnal upozornil, že prvýkrát v histórii sa v Bratislave umiestnia aj samozavlažovacie kvetináče, do ktorých bude vysadená mobilná zeleň. Takéto kvetináče majú byť umiestnené napríklad na Kamennom námestí, Námestí SNP, Štúrovej ulici či Hodžovom námestí. Odpadové koše pribudnú najmä v častiach bratislavského Starého Mesta.

Bratislavský primátor uviedol, že mesto má zakúpený aj stroj na odstraňovanie graffiti z mestských budov a taktiež, že na 90.000 eur zvýšili grant pre súkromných majiteľov budov, ktorí si svoje budovy očistia od nevhodných kresieb. Podľa Nesrovnala je o tento grant veľký záujem.

"Z dotácie vlády bolo navyše vyčlenených 200.000 eur na boj proti graffiti," doplnil s tým, že financie sa použijú napríklad na kompletné vyčistenie Mosta SNP či podchodu na Trnavskom Mýte. Investuje sa aj do antigraffiti náteru. "My budeme spolupracovať aj s políciou, aby sme urobili aj preventívne kroky. Taktiež aj so stavebnými úradmi, aby vyzvali majiteľov budov, aby odstránili tieto nápisy," dodal primátor.