Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Na veľkonočných trhoch nebudú chýbať korbáče či drevené vajíčka

"Centrum mesta bude patriť kumštu umeleckých remeselníkov, regionálnym veľkonočným zvykom či kulinárskym lahôdkam až do 4. apríla," priblížila TASR hovorkyňa primátora Monika Pastuchová.

Banská Bystrica 20. marca (TASR) - Tradičné veľkonočné trhy spestria banskobystrické Námestie SNP od 27. marca. "Centrum mesta bude patriť kumštu umeleckých remeselníkov, regionálnym veľkonočným zvykom či kulinárskym lahôdkam až do 4. apríla," priblížila TASR hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Veľkonočný program odštartuje 27. marca tradičné Vynášanie Moreny v podaní detského folklórneho súboru Matičiarik.

Samospráva pripravuje podujatie so zámerom oživiť veľkonočnú atmosféru v meste a chce osloviť domácich i zahraničných turistov. Samotnej prezentácii takmer 50 ľudových výrobcov a prevádzkovateľov stánkov s občerstvením bude v pondelok 26. marca predchádzať stavanie mája uprostred námestia.

Tradiční ľudovoumeleckí výrobcovia ponúknu na veľkonočných trhoch široký sortiment výrobkov a suvenírov. Návštevníci si budú môcť kúpiť ručne zdobené veľkonočné vajíčka, pestrofarebné kytice a veľkonočné ozdoby z prútia, šúpolia, keramiky, kože, skla či dreva. Chýbať nebudú korbáče a tento rok ani drevené vajíčka. "Oplatí sa ochutnať aj kulinárske dobroty - medovníky, perníky, trdelník či plnené langoše," skonštatovala hovorkyňa. Predajný čas v stánkoch bude denne od 9.00 h do 19.00 h, stánky s občerstvením budú návštevníkom k dispozícii do 22.00 h.

Novinkou tohtoročných veľkonočných trhov bude stánok s ručne vyrobeným sortimentom umelcov - klientov COR Centra, n.o., ktorí sa liečia z rôznych druhov závislostí. Výrobky klientov centra, ktoré funguje v Banskej Bystrici, má však celoslovenskú pôsobnosť, sú výsledkom ich pracovnej terapie.

Námestie SNP bude od 27. marca do 4. apríla, denne od 16.00 h., patriť aj vystúpeniam speváckych zborov, prezentácii jarných zvykov a ľudových tradícií.