Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na vrchole Brabírky vyrastie nová turistická rozhľadňa

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Drevená rozhľadňa s vrcholovou plošinou ponúkne takmer kruhový výhľad, pokryje viac ako 340 stupňov.

Lokca 29. marca (TASR) - Na vrchole Brabírky v nadmorskej výške 945 metrov chce skupina mladých nadšencov vybudovať takmer 15 metrov vysokú rozhľadňu. Turisti odtiaľ uvidia šíru oravskú krajinu.

"Projekt je momentálne v štádiu prípravy. Dokončujeme architektonický projekt a podklady na stavebné povolenie," povedal pre TASR Miroslav Benian z občianskeho združenia (OZ) Beskydy bez hraníc. Financie na výstavbu chce združenie nájsť v grantových projektoch, sponzorských príspevkoch od jednotlivcov či od samosprávy a použije na to aj peniaze z dvoch percent z daní. V minulosti už na rozhľadňu vyčlenila finančné prostriedky obec Lokca a finančnej či materiálnej pomoci sa nebráni ani do budúcna.

Drevená rozhľadňa s vrcholovou plošinou ponúkne takmer kruhový výhľad, pokryje viac ako 340 stupňov. "Návštevníci uvidia jedinečné výhľady na všetky dominanty Oravy. Na severe je to Pilsko a Babia hora, na juhovýchode Roháče s Vysokými Tatrami, na juhu Oravská Magura s Veľkým Chočom a Malá Fatra na juhozápade," opísal Benian. Turisti nájdu v rozhľadni nocľah pre päť ľudí, uskladniť si môžu aj bicykle. Chýbať nebude ani turistický ďalekohľad, drevené stoly či informačné tabule o miestnej faune, flóre a histórii.

Postavením rozhľadne aktivity OZ nekončia. "Chceli by sme turistickými a cyklistickými chodníkmi spojiť okolité obce, teda Lokcu, Oravské Veselé, Mútne, Beňadovo, Krušetnicu, Brezu, Oravskú Jasenicu, Ťapešovo a Vasiľov," dodal s tým, že iniciatíva má pomôcť turistickému ruchu v regióne.