Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Netradičné sochy z telefónnych zoznamov zdobia obec Pavlovce nad Uhom

Netradičné sochy zdobia v týchto dňoch priestranstvo pred Obecným úradom v Pavlovciach nad Uhom v okrese Michalovce. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Jednotlivé zvitky z tenkého papiera posplietali ženy z obce dokopy a umiestnili na pripravené drôtené konštrukcie.

Pavlovce nad Uhom 4. apríla (TASR) - Netradičné sochy zdobia v týchto dňoch priestranstvo pred Obecným úradom v Pavlovciach nad Uhom v okrese Michalovce. Na ich výrobu použili šikovné ruky miestnych žien vyše 10.000 papierových zvitkov zhotovených zo štyroch desiatok starých telefónnych zoznamov.

Ako informovala starostka obce Mária Dufincová, netradičné súsošie znázorňuje pri príležitosti nadchádzajúcej Veľkej noci mladý pár počas šibačky. "Môže ísť napríklad o Janka a Marienku. Mládenec, prišiel vyšibať a obliať dievčinu, ktorá má pre neho pripravený plný košík písaniek - maľovaných vajíčok," vysvetlila starostka.

Pre tvorivého ducha miestnych žien sa stala obec známou v širokom regióne. "Naposledy sa u nás húfne zastavovali ľudia počas Vianoc, keď si chodili obzerať betlehem v životnej veľkosti, ktorý sme zhotovili takisto z papierových zvitkov. Na základe priaznivého ohlasu, sme sa preto rozhodli vymyslieť niečo nové aj pri príležitosti nadchádzajúcej Veľkej noci," podotkla Dufincová.

Ako dodala, na výrobe spomínaných sôch sa podieľalo osem žien z Pavloviec nad Uhom celý týždeň. Jednotlivé zvitky z tenkého papiera posplietali dokopy a umiestnili na pripravené drôtené konštrukcie. Obe postavy po ich dokončení následne prelakovali, aby boli odolné voči nepriazni počasia.

"Išlo naozaj o prácnu záležitosť, mnohé ženy končili s prácou často až po polnoci," povedala starostka s tým, že s netradičným súsoším sa obec prihlásila o zápis do Slovenskej knihy rekordov.

Pavlovčania sú stále plní inšpirácie a v zhotovovaní sôch z neobvyklých druhov materiálov chcú pokračovať aj naďalej. Najbližšie spoločné dielo miestnych žien by malo o mesiac zobrazovať v centre obce tradičné stavanie májov.