Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na výstave bonsajov bude dominovať unikátna borievka čínska

Ilustračné foto Foto: TASR

Vo Vranove nad Topľov pestovatelia predstavia vyše sto exponátov bonsajov.

Vranov nad Topľou 28. septembra (TASR) - S najkrajšími bonsajmi z východného Slovenska sa predstavia ich pestovatelia na výstave, ktorú sprístupní verejnosti o niekoľko dní Hornozemplínske osvetové stredisko (HZOS) vo Vranove nad Topľou. Medzi približne stovkovou vystavovaných exponátov nebude chýbať ani unikátna borievka čínska, s ktorou vyhral Milan Roskoš z obce Kučín medzinárodnú súťaž.

"Súčasťou výstavy, ktorú si môžu pozrieť návštevníci HZOS už v nedeľu 30. septembra, budú ihličnany, ale aj listnáče v rôznych aranžmánoch. Pôjde o šikmé, priame či pokrútené bonsaje, ale aj tie, ktoré sú vytvarované do kaskád či polokaskád," uviedol pre TASR Roskoš s tým, že do Vranova nad Topľou prídu prezentovať výsledky svojej niekoľkoročnej práce tri desiatky pestovateľov spomínaných drevín z celého východného Slovenska. Výstava potrvá do 5. októbra.

Roskoš ako bývalý prezident Slovenskej bonsajovej asociácie predstaví verejnosti v priestoroch HZOS aj svoj najúspešnejší bonsaj, za ktorý dostal v českej Jihlave v rámci tradičnej tohtoročnej súťaže s medzinárodnou účasťou najvyššie ocenenie. "Ide o borievku čínsku, za ktorú som získal cenu japonského veľvyslanectva, ako aj letenku do Južnej Kórey. Splnil sa mi môj sen, keďže som okrem Kórey navštívil aj Japonsko. V oboch krajinách som sa zoznámil s poprednými pestovateľmi bonsajov, u ktorých som získal veľkú inšpiráciu pre môj koníček na Slovensku."

Pestovateľ netradičných drevín z obce Kučín pripomenul, že najkrajšie bonsaje sveta vynikajú svojím unikátnym vzhľadom. "Musia mať správny tvar. Ide o to, aby pomer lístia, ihličia, hrúbka kmeňa pasovala k celkovej výške porastu. Mal by sa podobať na ozajstný strom, ktorý, povedzme, vidí človek z diaľky," vysvetlil Roskoš.

Bonsaje si v domácom prostredí vyžadujú podľa jeho slov každodennú starostlivosť. Okrem pravidelného tvarovania či hnojenia, potrebujú počas teplých dní zvýšené množstvo vlahy, ako aj ochranu pred priamym slnečným žiarením. "Stromček sa vám potom za starostlivosť odvďačí pekným vzhľadom. Na listnáčoch je zároveň zaujímavé sledovať, ako menia svoju podobu počas štyroch ročných období. Pozorujem to na svojich bonsajoch už 26 rokov a ešte ma to neomrzelo," uzavrel Roskoš.