Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Na výstave starých mincí je aj rímsky denár cisára Tibéria

Ilustračné foto. Foto:

Výstava Nález mincí pokrýva široké obdobie slovenských dejín. Najmladšia minca je z 18. storočia.

Banská Štiavnica 26. októbra (TASR) - Rímsky denár cisára Tibéria, ktorý vládol v rokoch 14 až 37, je najstaršou mincou, ktorú môžu uvidieť návštevníci výstavy Nálezy mincí z Banskej Štiavnice a okolia. Nevšednú expozíciu otvoria dnes popoludní na tamojšom Starom zámku.

Na výstave budú prezentované nálezy mincí zo širokého obdobia našich dejín. Najmladšie mince pochádzajú z 18. storočia. Z tohto obdobia je napríklad aj pätnásť rôznych nálezov z okolia B. Štiavnice.

Na výstave budú aj dosiaľ neprezentované poklady mincí ako sú nálezy z 12. storočia a začiatku 13. storočia zo Žiaru nad Hronom, menšieho súboru viedenských fenigov zo 14. storočia z Brehov, či pokladu mincí zo 17. až 18. storočia z Prochote. Sprístupnená bude do 30. novembra 2012.

Sprievodným podujatím k výstave je seminár Baníctvo a mincovníctvo v dejinách Slovenska, ktorý sa už od rána koná na Starom zámku. Okrem toho sa v sobotu, 27. októbra, uskutoční v Kammerhofe aj zberateľská burza.

Podujatia organizuje Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, Slovenská numizmatická spoločnosť pri SAV Bratislava, Historické múzeum SNM Bratislava, Archeologický ústav SAV Nitra, NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica a Stredoslovenské múzeum Banská Bystrica.