Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na výstave v Handlovej sa predstavujú traja fotografi slovenskej fauny

Na snímke zľava František Hromada, Peter Jurík a Eduard Tatay. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Výstava Fotolovy potrvá do 26. februára 2016.

Handlová 30. januára (TASR) – Fotografie lietajúcich i štvornohých dravcov, medveďov, líšok, jeleňov a ďalších predstaviteľov slovenskej fauny si môžu návštevníci pozrieť na výstave Fotolovy, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v Karpaty art galery v Handlovej. Viac ako pol stovkou fotografií sa na nej predstavujú traja hornonitrianski fotografi František Hromada, Eduard Tatay a Peter Jurík. Všetci sú amatéri, fotografovanie prírody je pre nich veľkým koníčkom.

Eduard Tatay sa venuje fotografovaniu niečo vyše 20 rokov, ale prírode intenzívnejšie asi 15 rokov. Hovorí, že si váži každú fotografiu, ktorá sa mu vydarí, pretože za každou je veľká dávka trpezlivosti. Z vystavenej kolekcie si však najviac cení snímku užovky loviacej ryby. Zhotovil ju pri rieke Nitra. „Vystihol som čas, keď v rieke bolo málo vody, rybám chýbal kyslík a preto plávali tesne pod hladinou. To dokážu užovky využiť na lov. Takých fotografií, ktoré tento moment zachytia, nie je veľa. Preto si tú fotografiu zvlášť cením,“ uviedol Tatay.



František Hromada dostal pri promóciách po skončení vysokej školy darček, fotopušku sovietskej výroby značky Zenit. Zameral sa na fotografovanie vtákov, pretože pôvodne chcel byť ornitológom. Neskôr si zadovážil profesionálnu techniku a fotoaparát nosil so sebou ako aktívny poľovník. Po čase sa však už zameral iba na lov bez zbrane. „Najviac si vážim fotografiu letiaceho tetrova. Za týmito vtákmi, ktorým hrozí vyhynutie, som sa s priateľom vybral na Liptovské hole. Vstávali sme o tretej ráno a potom v hmle a sychravom počasí sme stúpali na miesto, kde sme tetrovy očakávali. Takmer sa nám nepodarilo nájsť úkryty, ktoré sme si deň predtým vybudovali. Ale ten zážitok stál za to. Keď sa už brieždilo, vyleteli nám oproti kohúty aj sliepočky a mne sa podarilo urobiť parádnu fotografiu,“ pochválil sa Hromada.

Petra Juríka najviac zaujímajú dravce. Svojím fotoaparátom s teleobjektívom ich chodí fotografovať nielen do hôr na hornej Nitre, ale aj do Tatier, na Poľanu, alebo Veľkú, či Malú Fatru. Má nádherné zábery myšiakov, jastrabov, orlov, ale tiež líšok, či medveďov hnedých. Práve z nich prezentuje vydarenú sériu. “Je ťažké fotografovať medvede, vyžaduje si to mnoho času. Najskôr treba vytypovať miesta, kde sa vyskytujú. Tam si treba postaviť dobrý úkryt, nie však na strome. Ale ak má byť fotografia dobrá, musí byť fotograf zarovno s očami zvieraťa. A potom už treba len trpezlivo čakať. Niekedy to trvá jeden, dva, tri, ba stalo sa mi, že som na medveďa čakal aj štyri dni. Ale potom sa človek teší, že sa mu podarilo odfotiť nášho najväčšieho dravca, v jeho prostredí a takmer zblízka,“ vysvetlil Jurík.

Výstava Fotolovy potrvá do 26. februára 2016.