Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na začiatku obce Jelka sa nachádza najstarší platan na Slovensku

Pozoruhodnosťou v obci Jelka, okres Galanta je aj zákonom chránený strom, jelčiansky platan. Nachádza sa na začiatku obce od Veľkých Úľan. Foto: TASR/Alexander Papp

Strom má asi 300 - 350 rokov, pred niekoľkými rokmi prežil aj úder blesku.

Jelka 11. augusta (TASR) - Obec Jelka v Galantskom okrese okrem kostolov, vodného mlyna, sôch disponuje aj niekoľkými ďalšími historickými pamiatkami. Jelčania sú pyšní aj na Kaplnku Anjelov strážnych z 18. storočia, ktorú si dal postaviť Michal Takács.

K historickým pamiatkam obce patrí aj kaštieľ, základy ktorého sú z roku 1800. Pozornosť si zasluhujú aj pozostatky richtárskej kúrie z roku 1847, kde sa v súčasnosti nachádza vínna pivnica. TASR o tom informoval starosta obce Imre Farkas.

"Pozoruhodnosťou v obci je aj zákonom chránený strom, jelčiansky platan. Nachádza sa na začiatku obce od Veľkých Úľan," doplnil tajomník vlastivednej spoločnosti Pro Patria a zároveň občan Jelky Jenö Görföl s tým, že podobné stromy sa nachádzajú v rôznych parkoch. Podľa prístupných informácií ide o najväčší, najmohutnejší a najstarší platan na území Slovenska.

Ako uviedol Görföl, pred niekoľkými rokmi strom prežil aj úder blesku. "Vtedy sa koruna stromu zmenšila o polovicu, napriek tomu aj teraz je obrovský," zdôraznil. Strom má asi 300 - 350 rokov. Podľa tvrdení predchádzajúcich generácií pod jelčianskym platanom zasadal aj počas rákócziovských bojov vojvodca Bercsényi so svojimi veliteľmi. "Podľa legendy určitá časť Malého Dunaja pri obci sa nazývala "Rákóczi itató", čo v slovenčine znamená napájadlo Rákócziovcov," vysvetlil.

Platan má vo výške 1,5 metra od zeme priemer asi 9 metrov. "Neďaleko táboriaca mládež si ho zmerala tak, že sedem žiakov základnej školy si okolo stromu podalo ruky," uzavrel.