Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Zemplíne budú opätovne vítať žeriavy popolavé

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vtáctvo migrujúce Zemplínom predstavia záujemcom priamo v teréne, a to v sobotu 2. apríla.

Senné 15. marca (TASR) – Na Zemplíne budú opätovne vítať žeriavy popolavé. Sťahovavý vtáčí druhu tu počas jarnej migrácie ponúka nevšedné prírodné divadlo. TASR informoval Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Vtáctvo migrujúce Zemplínom predstavia záujemcom priamo v teréne, a to v sobotu 2. apríla. Podujatie s názvom Vítanie žeriavov sa koná každoročne pri príležitosti Dňa vtákov v okolí Senianskych rybníkov v Michalovskom okrese.

„Oblasť Východoslovenskej roviny v okolí Senianskych rybníkov je známym zhromaždiskom žeriavov popolavých, ale aj ďalších vzácnych druhov vodného vtáctva počas jarnej migrácie. Práve tá vrcholí a žeriavy prilietajú podvečer v tisícoch na svoje tradičné nocoviská,“ priblížil Repel.

Ornitológovia pripravujú pestrý program akcie. Jeho súčasťou bude pozorovanie operencov, prechádzka náučným chodníkom, rôzne aktivity pre deti, ukážky ľudových remesiel, ale aj prehliadka Senianskeho kaštieľa. Verejnosť môže zároveň pomôcť pri čistení náučného chodníka. "Vstup na podujatie je voľný," dodal Repel.

Záujemcovia sa môžu na akciu dopraviť po vlastnej linke alebo autobusmi, ktoré zabezpečili organizátori na trase Michalovce – Senné a späť. Z autobusovej stanice v Michalovciach vyrazia v sobotu o 14. a 15.45 hodine. Návrat do mesta je v pláne tesne po západe Slnka.

V programe budú rôzne dlhé pozorovacie trasy. Návštevníkom odporúčajú doniesť si so sebou terénnu, prípadne gumovú obuv, teplé oblečenie a občerstvenie. Zíde sa im zároveň fotoaparát či ďalekohľad. Občerstvenie prisľúbili aj organizátori.

Žeriavy pobudnú na Zemplíne zopár dní. Zastavili sa tu načerpať sily pre svoj ďalší let na sever Európy. Miesta, odkiaľ vtáky podobné bocianom začínajú svoju púť, ležia na severe Afriky či na Blízkom východe. V takom hojnom počte sa zdržiavajú na Senianskych rybníkoch iba v jarnom období. Pri návrate na svoje zimoviská Slovenskom už iba preletia. Ich najbližšou zastávkou bude na jeseň lokalita Hortobágy v Maďarsku.