Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Zemplíne opäť možno pozorovať žeriavy popolavé pri migrácii na juh

Migrujúce žeriavy letia počas západu slnka neďaleko nemeckého mesta Straussfurt 1. novembra 2015. Žeriavy na svojej ceste zo severu Európy do južných zimovísk využívajú na odpočinok miesta v strednom Nemecku. Foto: TASR/AP

Žeriavy pokračujú v migrácii najmä do oblasti maďarského Národného parku Hortobágy, kde nocuje v októbri a novembri aj 100.000 jedincov.

Senné 27. septembra (TASR) – Na Zemplíne opäť možno pozorovať žeriavy popolavé, ktoré migrujú na juh už približne tri týždne. Obyčajne sa na Slovensku v tomto jesennom období nezastavia, vidieť ich ale prelietavať v oblasti Senianskych rybníkov v Michalovskom okrese. Počty migrujúcich žeriavov sa počas jedného večera pohybovali medzi 1000 až 2000 jedincov. TASR o tom informoval Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Žeriavy pokračujú v migrácii najmä do oblasti maďarského Národného parku Hortobágy, kde nocuje v októbri a novembri aj 100.000 jedincov. Zdržia sa tam približne do novembra, potom odlietajú k Stredozemnému moru. Podľa Repela v tomto roku zostali žeriavy nocovať na slovenskom území iba raz, a to na lúke Ostrovik pri Sennom. "Dôvodom, prečo sa zastavili, mohla byť noc alebo nevhodné poveternostné podmienky," dodal.

Opätovne sa tu objavujú v polovici marca, približne v polovici apríla odletia všetky, okrem jedného páru, ktorý tu hniezdi, na sever. "Nevieme zaručene, že ide vždy o rovnaký pár," vysvetlil Repel s tým, že hniezdenie žeriava bolo prvýkrát zaznamenané v roku 2009. "Nie vždy sa ich podarí zahliadnuť, pretože je to veľmi nenápadný a skryto žijúci druh," povedal. V tomto roku sa podarilo potvrdiť hniezdenie, keď ornitológovia pozorovali nelietajúce mláďa s rodičmi. "Takže je samozrejmé, že ho tu museli vyhniezdiť," doplnil.

Záujemcovia si divadlo na nebi môžu pozrieť aj v sobotu (1.10.), kedy ľudia v celej Európe budú sledovať migráciu, zaznamenávať druhy aj počty vtákov. Ide o podujatie Birdwatch, ktoré sa uskutoční i v Michalovskom okrese.

Prvá trasa povedie z obce Jovsa, kde je zraz o 8.30 h, cez hrádzu Zemplínskej šíravy po Zalužice. Pozorovať sa bude vodné vtáctvo ako potápky, kačice, husi, ale aj čajky. Druhá cesta je naplánovaná z Iňačoviec do Senného. Stretnutie je o 7.50 h na autobusovej stanici v Michalovciach. Naplánovaný je prechod po náučnom chodníku, záujemcovia budú taktiež pozorovať vodné vtáctvo.

Na veži pri rybníkoch bude ornitológ poskytovať výklad o vtáctve, k dispozícii bude mať aj silný ďalekohľad. V Sennom bude od rána do popoludňajších hodín prebiehať ukážka odchytu vtáctva do ornitologických sietí.