Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Epidémie chrípky a žltačky rastú. Ako je na tom váš región?

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chorých v čakárňach lekárov pribudlo, chrípkové prázdniny malo 52 škôl. Mestské škôlky zatvorila aj Hriňová. Chrípka je na vzostupe aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Pacientov v ambulanciách lekárov tento týždeň pribudlo. Doktori nahlásili 56.480 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 15,2 percenta.

"Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 6002 ľudí, chorobnosť stúpla o 22,8 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom. "Najčastejšie ochoreli ľudia vo vekovej kategórii 15 až 19 rokov," povedal Mikas.

Chrípkové prázdniny vyhlásili tento týždeň v 32 materských a 20 základných školách. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V tomto týždni ho však nediagnostikovali nikomu.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

Na Zemplíne zatvorili tento týždeň pre zvýšený výskyt ochorení 12 škôl



Na Zemplíne zatvorili tento týždeň pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) 12 školských a predškolských zariadení.

Ako na svojej webovej stránke informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom, oproti predchádzajúcemu týždňu ide v regióne o nárast ochorení o takmer 300 prípadov. Celkovo ich bolo nahlásených 1143. V okrese Humenné prerušili vyučovanie v piatich základných a dvoch materských školách. Dôvodom bola vysoká absencia žiakov v školských zariadeniach, ktorá sa pohybovala do 80 percent.

Ilustračná fotografia.
Foto: TASR/AP


Situácia v Michalovskom okrese je podľa informácií, ktoré TASR poskytla regionálna hygienička Janka Stašková, pokojná. "Nemáme hlásenia, že by sme pozorovali nejaký epidemický výskyt," dodala s tým, že v tomto týždni evidujú v tejto súvislosti zatvorenie dvoch školských a jedného predškolského zariadenia.

RÚVZ vo Vranove nad Topľou potvrdil tiež zvýšenie počtu ochorení oproti minulému týždňu, a to z 1071 na 1331 prípadov. Ako TASR informovala regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová, v tomto týždni zaznamenali prerušenie vyučovania v jednej základnej a materskej škole.

Pre chrípku budú týždeň zatvorené mestské škôlky v Hriňovej



Oddnes až do stredy 21. decembra budú zatvorené všetky mestské materské školy v Hriňovej v okrese Detva. Dôvodom je zvýšená chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Rozhodnutie vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na základe oznámenia mesta Hriňová o zvýšenej chorobnosti na tieto ochorenia u detí v Materskej škole (MŠ) na Ulici J. Kráľa.

"Z celkového počtu 76 zapísaných detí materskej školy bolo dňa 14. decembra neprítomných 31 detí, t.j. 40,79 percenta," píše sa na stránke mesta. Okrem MŠ na Ulici J. Kráľa budú zatvorené aj ostatné dve škôlky v meste, a to MŠ Krivec a MŠ Školská.

V Trenčianskom kraji je chrípka na vzostupe



Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 7198 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim číslom stúpla o 16,51 percenta. Informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová.

Z celkového počtu ochorení bolo 800 ochorení na chrípku, v porovnaní s minulým týždňom stúpla chrípková chorobnosť o 21,85 percenta. Chrípka tento týždeň najviac trápila deti do päť rokov.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v TSK bola tento týždeň v okrese Bánovce nad Bebravou, kde dosiahla úroveň 2757 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšiu chorobnosť (1449 ochorení na 100.000 obyvateľov zaznamenali tento týždeň v okrese Nové Mesto nad Váhom. Pre chrípku museli prerušiť školskú dochádzku v dvoch základných a jednej materskej škole v okresoch Prievidza a Partizánske.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v Žilinskom kraji o 18,4 %



Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 50. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 18,4 percenta, čo predstavuje 2231,1 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä v okrese Martin (+31,6 percenta) a vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov (+21 percent). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (6474,7 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,9 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Ilustračná foto
Foto: FOTO TASR/Denisa Horváthová


O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 1137 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 300,8 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 33,53 percenta. Najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (+45,86 percenta) a v okrese Čadca (+144 percent). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine od 15 do 19 rokov (1103,64 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.

Doplnila, že výchovno–vzdelávací proces v rámci Žilinského kraja prerušili v dvoch materských školách a gymnáziu v Liptovskom Mikuláši, jednej základnej a materskej škole v okrese Bytča, jednej základnej a materskej škole v okrese Žilina a jednej základnej škole v okrese Čadca.

Počet chorých na žltačku typu A v Brezne znova stúpol, nakazilo sa 52 ľudí

Žltačka typu A v okrese Brezno nepoľavuje, počet chorých v tomto týždni znova stúpol. Epidemiológovia evidujú celkovo už 52 prípadov.

"K doterajším prípadom vleklej epidémie žltačky typu A pribudli ďalšie dva prípady. Ide o deti - žiakov základnej školy v samotnom Brezne, ale aj v Polomke. Protiepidemické opatrenia v miestach, kde epidemiológovia zaevidovali chorých, boli urobené v celom rozsahu. Od začiatku epidémie je to dovedna už 52 prípadov," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Opatrenia proti žltačke spočívajú v zaočkovaní ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali. Sú poučení o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré patrí najmä osobná hygiena - umývanie rúk. Protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy ako dezinfekcia, lekársky dohľad, očkovanie kontaktov sa zabezpečujú priebežne.

Podľa Tolnayovej očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým alebo podozrivým na toto ochorenie.

V Trnavskom kraji počet ochorení na chrípku vzrástol za týždeň o 44,8 percenta

V tomto týždni bolo v Trnavskom kraji zaznamenaných 6780 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 2060 prípadov na 100.000 obyvateľov. Z toho chrípke podobných ochorení bolo 1020 (chorobnosť 309,9). V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom to znamenalo vzostup ARO o 14,9 percenta a nárast chorobnosti na chrípku o 44,8 percenta.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Trnava (2346,20) a najvyšší vzostup chorobnosti bol zaznamenaný vo vekových skupinách detí do päť rokov a od šesť do 14 rokov. Z dôvodu vysokého počtu chorých detí bolo zatvorených šesť predškolských a školských zariadení, z toho v okrese Dunajská Streda jedna materská škola (MŠ), v okrese Galanta jedna základná škola (ZŠ), v okrese Piešťany po jednej ZŠ a MŠ, rovnako aj v okrese Senica po jednej ZŠ a MŠ. "Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií," informovala TASR Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.