Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Mariánsku púť v Levoči prišli státisíce veriacich

Na snímke veriaci na Mariánskej hore počas Mariánskej púte v Levoči 5. júla 2015. Mariánska hora patrí k najstarším a najznámejším pútnickým miestam na Slovensku. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Napriek vysokým teplotám prišlo na Mariánsku horu množstvo veriacich. Organizátori odhadli ich počet za oba víkendové dni až na 600.000.


Levoča 5. júla (TASR) – Levočská púť na Mariánsku horu dnes vyvrcholila pontifikálnou svätou omšou, ktorú celebroval kardinál Stanislaw Dziwisz, arcibiskup krakovský a bývalý sekretár zosnulého pápeža Jána Pavla II. Tohtoročná púť sa niesla v znamení 20. výročia návštevy svätého Jána Pavla II. a modlitieb za rodinu.

Napriek vysokým teplotám prišlo na Mariánsku horu množstvo veriacich. Organizátori odhadli ich počet za oba víkendové dni až na 600.000.

Kardinál Dziwisz sa v osobne ladenej homílii prihovoril pútnikom a vyznal sa zo svojho vzťahu k zosnulému pápežovi. Zdôraznil, že Ján Pavol II. veril už v roku 1984, keď jeho oficiálna návšteva vtedajšieho komunistického Československa neprichádzala do úvahy, že sa k levočskej Panne Márii raz dostane. Ľudí vyzval tiež, aby nachádzali v mariánskej úcte zdroj zdravej hrdosti. TASR o tom informoval moderátor levočskej púte Jozef Lapšanský.

"Počas púte sa našťastie neudiali žiadne mimoriadne udalosti,"
uviedol Lapšanský. Časté však boli podľa neho zásahy zdravotníkov k ľuďom, ktorí skolabovali z tepla, alebo boli dehydrovaní.

Otváracia odpustová svätá omša začala v sobotu (4.7.) o 17.00 h. Program zahrňujúci ďalšie bohoslužby pokračoval až do dnešného poludnia. Sobotnú noc spestril na zaplnenej hore mariánsky koncert hudobnej skupiny bratov Kollárovcov.

Zaujímavosťou podľa Lapšanského bolo, že počas celej noci zo soboty na nedeľu prijímali ľudia sviatosť zmierenia. Posledný človek odchádzal zo spovednice až dnes okolo 3.30 h nadránom.

V priebehu púte sa naplnila aj jedna z jej tohtoročných výziev, a to aby do Levoče k Panne Márii prichádzali rodiny. "Bola naozaj radosť pozrieť, pretože prišlo veľmi veľa mladých rodín, aj s bábätkami," dodal moderátor púte.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650.000 pútnikov.

Záchranári počas Mariánskej púte ošetrili 106 ľudí

Počas Mariánskej púte, ktorá sa uskutočnila tento víkend v Levoči, ošetrili záchranári Falck Záchranná 106 pútnikov.

K najčastejším diagnózam patrili úrazy nôh, najmä výrony členka, bolesti kolien, ako aj alergické reakcie na uštipnutie hmyzom či kolapsy z tepla. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Falck na Slovensku Alena Lacyková-Krčová.

Spomedzi daného počtu ošetrených potrebovalo prevoz do nemocnice sedem pacientov. Najvážnejší zdravotný stav bol u dvoch z nich s náhlou cievnou mozgovou príhodou.

Oproti vlaňajšku zaznamenal Falck Záchranná, ktorá počas púte zabezpečovala zdravotnícku pomoc, takmer polovičný nárast počtu ošetrených. Minulý rok to bolo 64, z ktorých piati potrebovali prevoz do nemocnice.