Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Nácvik štvorylky je v plnom prúde, generálka bude tento týždeň

O týždeň, v piatok 25. mája sa úderom poludnia totiž začne prvýkrát za účasti Trnavy Európsky štvorylkový tanečný festival (European Quadrille Dance Festival EQDF).

Trnava 15. mája (TASR) – Všetci majú trochu trému, ale tešia sa. Päťsto detí z trnavských stredných a základných škôl má za sebou niekoľkohodinový nácvik a pred sebou ešte generálku na tancovanie štvorylky na hlavnom Trojičnom námestí. O týždeň, v piatok 25. mája sa úderom poludnia totiž začne prvýkrát za účasti Trnavy Európsky štvorylkový tanečný festival (European Quadrille Dance Festival EQDF). Úlohou naučiť základné figúry a kroky tanca tento veľký počet účastníkov bola poverená Helena Balúnová.

"Nebolo to ľahké, najviac času sme strávili nácvikom pri prvých tanečníkoch. Ostatní to mali už ľahšie, stačilo sa poriadne pozerať, opakovať a počítať kroky," povedala cvičiteľka pre TASR. Tréning robila po etapách, samostatne pre menších žiakov a pre stredoškolákov. Záujem bol, dokonca na niektorých školách niekoľkonásobný. "Deti tancovanie baví, z každej školy išlo od 20 do 36 účastníkov," dodala Balúnová. Štvorylku budú tancovať vždy dva páry, ale nie každý budú tvoriť chlapec a dievča, niekde budú samy dievčatá. Generálka za účasti všetkých by sa mala konať v piatok 18. mája v Mestskej športovej hale. "Aj keď neviem, či sa naraz všetci zmestia," uviedla Balúnová.

Na podujatí budú mladí Trnavčania tancovať vo farbách mesta, žltej a modrej. Princípom EQDF je synchronizované tancovanie štvorylky v rôznych mestách Európy. V jeden deň a v jednu hodinu sa roztancujú verejné priestranstvá všetkých zúčastnených miest. Myšlienka spojiť Európu tancom vznikla v slovinskom Maribore v roku 2002, Slovensko sa zapojilo v roku 2008, v roku 2011 tancovali v Košiciach, Prešove, Svidníku, Banskej Bystrici a Žiline. Spolu to bolo 51 miest v ôsmich krajinách a 32.416 tanečníkov. Trnava sa teraz pripojila na výzvu svojho partnerského mesta Novo Mesto v Slovinsku. V deň D sa bude tancovať podľa rovnakej hudby, ktorú budú prenášať z Mariboru internetom. Ide o to, aby sa v rovnakom momente tancovali rovnaké tanečné figúry vo všetkých mestách.