Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nadácia Cvernovka plánuje vytvoriť aj Centrum metropolitných inovácií

Screenshot z relácie Foto: Tablet.tv

V Bratislave by mohlo vzniknúť Centrum metropolitných inováciíí.

Bratislava 19. júna (TASR) – V Bratislave by mohlo vzniknúť Centrum metropolitných inovácií, a to rekonštrukciou a oživením budovy bývalého internátu v areáli bývalej Strednej odbornej školy (SOŠ) chemickej na Račianskej ulici. Postarať by sa o to mala Nadácia Cvernovka, ktorá už v susednej budove bývalej chemickej priemyslovky vytvorila nové Kreatívne a kultúrne centrum s vyše 40 umeleckými a kreatívnymi ateliérmi.




Projekt, ktorý je momentálne vo forme zámeru, má priniesť nové formy bývania, práce a občianskych, resp. verejných služieb a ich vzájomné prepájanie. "Má to byť miesto, kde sa dáva šanca angažovaným, inovatívnym a talentovaným ľudom. Zároveň to má byť miesto, kde sa prepájajú rôzne vekové a sociálne skupiny, od učiteľov, vedcov, mladých ľudí, detí a seniorov až po kreatívcov, umelcov a sociálnych inovátorov," uviedol na dnešnej tlačovej besede správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj.

Projekt je pritom navrhovaný na troch pilieroch. Prvým z nich je pokračovanie existujúceho Kreatívneho a kultúrneho centra, do ktorého nadácia preinvestovala doteraz viac ako 950.000 eur, pričom priestory si prenajala na 25 rokov od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). V rámci pokračovania centra by sa však podľa nadácie tentoraz kládol dôraz na spoluprácu s mimovládnym sektorom a neziskovými organizáciami.

Druhým pilierom by mali byť verejné služby pre okolitú zónu, pričom nadácia si v lokalite urobila prieskum, ktoré služby už existujú a ktoré je do budúcnosti potrebné vytvoriť. Vzniknúť by tu tak mohli športoviská, ekocentrum, ale aj inovatívny projekt denného stacionára pre seniorov, kombinovaný s centrom pre deti. "Kedy sa prepájajú generácie a vzájomne sa dopĺňajú," doplnil Boris Meluš z nadácie.

Tretím pilierom majú byť nové formy bývania, kedy bytové jednotky zdieľa viacero ľudí z rôznych skupín, napr. kreatívcov, umelcov, vedcov či učiteľov. Poukazuje na to, že vo svete alebo v iných mestách na Slovensku sú štandardom umelecké rezidencie či projekty prioritne pre výtvarníkov, ktorí niekoľko mesiacov bývajú a pracujú v takomto centre, pričom ovplyvňujú komunitu v danej oblasti, ale sami zároveň čerpajú z okolia inšpirácie. V tomto prípade by išlo o prepájanie umelcov, kreatívcov a vedcov a podobne.

Predkladaný návrh by mali schvaľovať krajskí poslanci v piatok 23. júna na zasadnutí zastupiteľstva BSK. Ide o predĺženie nájmu budovy bývalého internátu na 25 rokov, keďže nadácia ho má prenajatý zatiaľ len na jeden rok. Na rovnaké obdobie 25 rokov má od minulého roka prenajatú budovu bývalej priemyslovky, kde vytvorila Kreatívne a kultúrne centrum. Počas prvých dvoch rokov by mala prebiehať prípravná fáza na zabezpečenie financovania rekonštrukčných prác a doladenie projektu, so samotnými prácami by sa malo začať do dvoch rokov od podpísania nájomnej zmluvy.