Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Výstava bernardínov v prvoaprílovom počasí

Foto: TASR/Dušan Hein

Na medzinárodnej výstavy svätobernardských psov sa zúčastnilo 36 chovateľov so psami z Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a Slovenska.

Donovaly 1. apríla (TASR) - Bernardín St. Felix King's Ferguson od slovenskej chovateľky Martiny Ellerovej z Nitry sa stal celkovým víťazom 11. ročníka medzinárodnej výstavy svätobernardských psov, ktorá sa dnes konala v horskom stredisku Donovaly v okrese Banská Bystrica.

Podľa prezidenta slovenského Klubu chovateľov svätobernardských psov Vladimíra Klačana, na špecializovanej výstave sa zúčastnilo 36 chovateľov so psami z Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a Slovenska.


Zápolilo sa nielen v súťaži krásy podľa medzinárodných pravidiel, ale diváci mohli sledovať aj viacero ďalších súťaží zameraných na kvality tohto ojedinelého plemena. Ako každý rok aj tento budila najväčšiu pozornosť súťaž o najťažšieho psa. Stal sa ním slovenský bernardín Matlamon vážiaci 88,5 kilogramu.



Aj keď počasie v tomto roku organizátorom neprialo, pretože na Donovaloch do rána napadlo asi 15 centimetrov snehu, program a ani divácku kulisu to príliš neovplyvnilo. Podujatie sprevádzala aj ukážka práce policajnej kynológie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Podľa odhadov sa dnes na Slovensku chová okolo 350 - 400 bernardínov, členskú základňu slovenského klubu tvorí viac ako 60 registrovaných členov a milovníkov týchto psov. Aj keď je bernardín náročný na chov, pretože vyžaduje veľký výbeh v exteriéri a množstvo potravy, chovatelia si ho nevedia vynachváliť.

Tu bude player