Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nájomné byty pribúdajú vo viacerých mestách Gemera a Novohradu

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Nové nájomné byty v poslednom období odovzdávali v Lučenci a Tornali, v Jelšave majú budúci nájomníci šancu získať byt práve teraz.

Lučenec 26. februára (TASR) – Záujemcovia o byty na Gemeri a v Novohrade si môžu vyberať spomedzi niekoľkých miest. Nové nájomné byty v poslednom období odovzdávali v Lučenci a Tornali, v Jelšave majú budúci nájomníci šancu získať byt práve teraz. V Rimavskej Sobote a Fiľakove by sa výstavba nájomných bytov mala začať v najbližšom období.

V Lučenci, najväčšom meste regiónov Novohrad a Gemer, v minulom roku odovzdali 36 nájomných bytov na sídlisku Rúbanisko III. Deväť z nich bolo trojizbových, všetky ostatné boli dvojizbové. Byty vznikli prestavbou blokov A a B nedostavaného areálu školy. „Mesto využilo dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške približne 646.000 eur a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 864.000 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške necelých 31.000 eur," uviedla Michaela Hrnčiarová, hovorkyňa Lučenca.

K týmto bytom by malo čoskoro pribudnúť ďalších 51 bytových jednotiek. Situované budú v areáli tej istej školy, v blokoch C a D, ktoré sa momentálne nachádzajú v záverečnej fáze rekonštrukcie a stavebných úprav. Podľa hovorkyne mesto plánuje na odkúpenie týchto bytov od zhotoviteľa opäť využiť možnosti čerpania úveru a dotácie zo ŠFRB a štátneho rozpočtu. „V súčasnosti máme záujemcov o nájomné byty a stále prebieha doplňovanie ďalších žiadostí. Mesto plánuje pokračovať vo výstavbe bytov aj v budúcnosti,“ uzavrela Hrnčiarová.

V Rimavskej Sobote postavili jedinú bytovku s nájomnými bytmi pred viac ako desiatimi rokmi a od tej doby žiadne ďalšie nepribudli. Zmeniť sa to má v blízkom čase, keďže poslanci na svojom februárovom zasadnutí rozhodli o výstavbe nájomných bytov hneď v dvoch lokalitách. V obidvoch prípadoch chce mesto výstavbu financovať dotáciou od štátu a úverom od ŠFRB.

Prvé dve bytovky budú postavené na Ulici P. K. Hostinského za obchodným centrom Hypernova a ich cena nemá byť viac ako 720.000 eur. „Tieto byty budú určené predovšetkým pre mladé rodiny s deťmi,“ zdôraznil primátor Jozef Šimko. Ďalšie tri bytovky, v ktorých vznikne spolu 24 bytov nižšieho štandardu, majú stáť na rómskom sídlisku Dúžavská cesta a ich cena nemá presiahnuť 650.000 eur. „Na Dúžavskej ceste žije približne 1200 rómskych obyvateľov. V jednom trojizbovom byte býva aj 12 až 14 ľudí,“ povedal Šimko, podľa ktorého je riešenie bytovej otázky na sídlisku nevyhnutné a zlepšenie bývania Rómov výstavbou sociálnych bytov je aj jedným zo zámerov vlády SR.

Vo Fiľakove by v tomto roku malo pribudnúť 12 nájomných bytov, ktoré sú určené pre marginalizované komunity. „Ide o novostavbu jedného bytového domu, ktorý bude stáť na Železničnej ulici. Tento projekt je v rámci Regionálneho operačného programu spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja,“ priblížila situáciu koordinátorka projektu Judit Popovics z Mestského úradu vo Fiľakove. Celkové výdavky na projekt podľa jej slov predstavujú viac ako 633.000 eur, ukončenie výstavby je plánované do konca októbra 2015.

V Tornali nájomné byty nižšieho štandardu odovzdávali koncom minulého roka. „Sú to jednoizbové a dvojizbové byty, spolu ide o 18 bytových jednotiek. Nájomcovia ich už obývajú, nasťahovali sa do nich tesne pred Vianocami,“ oznámila primátorka Anna Szögedi. Byty sa nachádzajú na Dobšinského ulici a ich výstavba stála približne 400.000 eur. Mesto si na ich výstavbu zobralo úver zo ŠFRB. „V prvých dvoch rokoch tohto volebného obdobia výstavbu ďalších bytov nemáme v pláne. Neskôr sa rozhodneme na základe finančnej situácie mesta a podľa dostupných výziev,“ zakončila primátorka.

Jelšava patrí medzi menšie mestá regiónu, ale v rámci riešenia bytovej otázky je porovnateľná s väčšími sídlami. V nedávnej minulosti mesto zrekonštruovalo jednu bytovku po vojakoch a v súčasnosti pripravujú odovzdanie ďalších 18 bytov, ktoré vznikli obnovou bývalej vojenskej ubytovne na Armádnej ulici. Rekonštrukcia stála vyše 700.000 eur a v bytovke sa vytvorili jednoizbové a dvojizbové byty. „Odhadujem, že maximálne do jedného mesiaca začneme s obsadzovaním bytov,“ uviedol primátor Milan Kolesár. Ako dodal, medzi obyvateľmi je záujem o byty, ale niekoľko z nich je ešte k dispozícii prípadným záujemcom. „Máme zatiaľ asi 15 až 16 vážnych záujemcov, ale minimálne dva byty ešte sú v ponuke,“ informoval Kolesár.

Nové byty by mali v Jelšave pribudnúť aj v nasledujúcich rokoch, keďže nedávno získala dve prázdne bytovky po profesionálnych vojakoch, ktorí v meste pôsobili v minulosti. Obe však vyžadujú rekonštrukciu, ku ktorej mesto plánuje pristúpiť najskôr o rok či dva.