Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Najoriginálnejší fischperkelt uvarili na Slovensku Poliaci

ILustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Fischperkelt nie je na Slovensku príliš známym jedlom, zaraďuje sa skôr ku krajovým špecialitám typickým pre južné Slovensko.

Veľká Paka 19. mája (TASR) – Slováci, Česi, Maďari a Poliaci si dnes zmerali sily vo varení rybacieho perkeltu vo Veľkej Pake v okrese Dunajská Streda.

Porota hodnotila nielen chuť fischperkeltu, ale aj originalitu použitých ingrediencií, estetickú úpravu jedla či dokonca zladenie oblečenia jednotlivých súťažných tímov. Do súťaže sa zapojilo 14 trojčlenných družstiev.

„Najoriginálnejší bol zrejme poľský rybací perkelt. Okrem rýb obsahoval zeleninu a dokonca šošovicu. Bol taký zvláštny, že sme ani nevedeli, či to ešte je rybací perkelt,“ komentoval súťažné pokusy riaditeľ 6. ročníka medzinárodného festivalu vo varení fischperkeltu Milan Žilinský.

Každé družstvo dostalo pred súťažou tri kilogramy rýb, z ktorých uvarilo približne päť litrov perkeltu. Na jeho prípravu mali súťažiaci dve hodiny.

Fischperkelt nie je na Slovensku príliš známym jedlom, zaraďuje sa skôr ku krajovým špecialitám typickým pre južné Slovensko. Pripravuje sa zo sladkovodných rýb, najmä sumca a kapra, zeleniny, smotany alebo tvarohu. Do rybacieho perkeltu sa môžu pridať aj halušky či cestovina. Variť by sa mal v hlbšej panvici podobnej woku.