Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Najväčší vegánsky festival zavíta do metropoly východu

Archívne foto z tohtoročných Vegánskych hodov v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Toto podujatie sa v Košiciach koná prvýkrát a Košice sa tak pridajú k mestám ako Bratislava, Praha, Brno či Jihlava, v ktorých sa postupne začali konať už od roku 2009.

Košice 22. novembra (TASR) - Najväčší vegánsky food festival v Česku a na Slovensku prichádza dnes do Košíc. Metropola východu tak zažije svoj prvý ročník Vegánskych hodov, a to v priestoroch spoločenského centra AULA, kde sa od 13.00 h predstaví dokopy 11 kuchýň, vrátane šiestich reštaurácií a obchodov, ponúkajúcich jedlá bez živočíšnych výrobkov ako mäso, mlieko, vajcia či med. „V rámci programu vystúpia aktivisti a aktivistky z oblasti práv zvierat a ochrany životného prostredia, či slovenský tzv. ultrarunner Martin Kovaľ. Večerný program zakončí folkový koncert, pričom celý deň bude vstup na podujatie voľný,“ informoval Martin Smrek z občianskeho združenia Vegánske hody.

Toto podujatie sa v Košiciach koná prvýkrát a Košice sa tak pridajú k mestám ako Bratislava, Praha, Brno či Jihlava, v ktorých sa postupne začali konať už od roku 2009. „Vegánske hody návštevníkom a návštevníčkam prinášajú možnosti ochutnať vegánsku kuchyňu, ktorá je ohľaduplná k zvieratám a nenáročná na životné prostredie, keďže neobsahuje žiadne živočíšne výrobky. Svoje vegánske špeciality tento rok v Košiciach bude prezentovať šesť reštaurácií a obchodov s vegánskou ponukou a dopĺňať ich bude sekcia kuchárskych talentov a všetky jedlá budú podávané na biologicky odbúrateľnom riade,“ zdôraznil Smrek.

Vegánske hody však podľa neho prinesú návštevníkom aj bohatý program. S prednáškami vystúpia napríklad aktivisti Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivistka svetoznámej organizácie Sea Shepherd, ktorá zachraňuje veľryby, alebo spomínaný slovenský ultrarunner Martin Kovaľ, ktorý ľuďom priblíži svoju vegánsku športovú stravu. Na záver programu premietnu dokumentárny film Vegucated. „Okrem toho bude celý večer návštevníkov zabávať selektor Citron a večer zavŕši svojím folkovým koncertom Dáša Fon Fľaša,“ uzavrel Smrek.