Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Najväčšie bludisko v strednej Európe možno vyrastie blízko Jakubianky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Investor sa rozhodol vypracovať zámer na základe podnetov viacerých obyvateľov mesta, ktorí by privítali nové miesta určené na trávenie voľného času s rodinou.

Stará Ľubovňa 6. februára (TASR) - Najväčšie bludisko v strednej Európe možno vyrastie v blízkosti Jakubianky v Starej Ľubovni. Minulý týždeň totiž rokovali tamojší poslanci opäť aj o prenájme pozemku na účely vybudovania mestskej záhrady s bludiskom a predložený zámer schválili.

"Projekt spoločnosti JVR Enterprise, s.r.o., bol pritom predložený Mestskému zastupiteľstvu (MsZ) už druhýkrát. Prvý raz poslanci nesúhlasili s umiestnením pod Ľubovnianskym hradom z dôvodu vysokej koncentrácie atrakcií v tejto lokalite, kde sa okrem hradu nachádza aj skanzen, Historický vojenský tábor i Vojenská expozícia Michala Strenka," vysvetlil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Investor sa rozhodol vypracovať zámer na základe podnetov viacerých obyvateľov mesta, ktorí by privítali nové miesta určené na trávenie voľného času s rodinou. Celkový koncept bludiska zahŕňa aj príbeh o Čertovej skale, čím spoločnosť predpokladá zvýšenie úrovne povedomia obyvateľov i návštevníkov mesta Stará Ľubovňa o miestnej histórii.

"Na realizáciu zámeru je však potrebné disponovať pozemkom v rozlohe viac než 10.000 m2, keďže samotné bludisko zo živého plotu bude pokrývať viac než 6400 m2. Zvyšok areálu bude tvoriť záhrada, slúžiaca aj ako priestor na organizovanie rôznych športových a kultúrnych podujatí," predstavuje projekt konateľ spoločnosti Jozef Romaňák.

Zámer prenájmu nehnuteľnosti vo výmere približne 11.000 m2 na obdobie 15 rokov s nájomným vo výške symbolické jedno euro ročne, MsZ napokon schválilo v lokalite pri Jakubianke v blízkosti budovy bývalej spoločnosti Pienstav. „Spoločnosť tiež predložila žiadosť o prenájom nehnuteľnosti v blízkosti objektu, kde sídli VPS, p.o. na účely zriadenia parkovacích plôch. Z dôvodu plánovaného vybudovania Juhovýchodného obchvatu mesta Stará Ľubovňa však mestskí poslanci navrhli vybrať inú, vhodnejšiu lokalitu," ozrejmil Tomko. Ak teda poslanci prenájom nehnuteľnosti na zasadnutí MsZ vo februári definitívne schvália, spoločnosť môže začať s realizáciou bludiska, čo odhadom potrvá približne dva roky od prvej výsadby.

"Projekt Čertova skala môže pozitívne ovplyvniť rozvoj cestovného ruchu v Starej Ľubovni," uzavrel primátor.