Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Najväčšou raritou Dudiniec sú tzv. rímske kúpele

Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva sú tzv. rímske kúpele. Foto: TASR/Jozef Poliak

Ako sa píše v aktuálnom sprievodcovi Dudincami, ktorý vydala Oblastná organizácia cestovného ruchu, na spojitosť s Rimanmi navádza povesť o objave liečivej vody.

Dudince 21. decembra (TASR) - Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva, sú tzv. rímske kúpele. Kamenné vane v travertíne, vytvorené s veľkou pravdepodobnosťou ľudskou rukou, sú na základe názvu, ktorý sa dedil z pokolenia na pokolenie, spájané s Rímskou ríšou, siahajúcou začiatkom letopočtu až do týchto končín.

To, že ich vytvorili rímski vojaci sa ale nedá doložiť, o prítomnosti Ríma v regióne však svedčia nálezy rímskych mincí z čias Neróna a Antonia Pia.

Ako sa píše v aktuálnom sprievodcovi Dudincami, ktorý vydala Oblastná organizácia cestovného ruchu, na spojitosť s Rimanmi navádza povesť o objave liečivej vody. Hovorí sa v nej o víle, ktorá našla strateného syna mocného rímskeho vojvodcu Aquillia. Za prísľub, že daruje slobodu zajatcom, dá vyrúbať lesy a zasiať pšenicu, zaviedla vojvodcu na breh jazierka so zázračnou liečivou vodou, kde ležal jeho syn. Vdýchla mu do úst život a odovzdala ho otcovi.
Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva sú tzv. rímske kúpele.
Foto: TASR/Jozef Poliak

V miestach travertínových kôp, kde sa rímske kúpele nachádzajú, ešte v uplynulom storočí vyvierali aj minerálne pramene. Všetky ale zanikli po zachytení a koncentrácii povrchových vôd do kúpeľného zdroja.

Vytesaných vaní v hornine je 32. Rímske kúpele sú dnes poslednou zastávkou náučného chodníka, ktorý predstavuje Dudinské travertíny ako chránený prírodný útvar.