Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Račianska samospráva: Namiesto nového parku vyrastie nová budova

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Investor nový park prezentoval aj vo svojich reklamných kampaniach.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Nový park s detským ihriskom v bratislavskej Rači, v lokalite Radničné námestie, nebude. Tvrdí to račianska samospráva, podľa ktorej sa namiesto výsadby zelene začína s prípravou výstavby osempodlažnej budovy.

Park chcel pritom na vlastné náklady a namiesto tejto budovy vybudovať investor, spoločnosť Intercom Development, ktorý stojí za výstavbou bytových domov pri Rustaveliho a Závadskej ulici. Park aj s pozemkom chcel následne odovzdať do správy obce. Podmienkou bolo, že ako zámenu za to získa od mestskej časti, respektíve hlavného mesta, pozemky nachádzajúce sa pod už postavenými budovami, chodníkmi či parkovacími miestami, ktoré má v súčasnosti v dlhodobom nájme. "Investor ponúkal mestskej časti a mestu svoje pozemky s platným stavebným povolením na vybudovanie parku a zároveň jeho zhotovenie v hodnote 150.000 eur. Zámenou chcel získať v rovnakej lokalite pozemky podobnej výmery patriace magistrátu," vysvetľuje na webe mestská časť. Bratislavskí mestskí poslanci ale zámenu pozemkov neodsúhlasili. Račianska samospráva tvrdí, že skupina obyvateľov a poslancov z Rače vyzvala mestských poslancov, aby zámenu nepodporili, pretože je údajne pre Raču aj hlavné mesto nevýhodná. Podľa mestskej časti sa teraz napĺňa najhorší scenár, keďže na pozemku s právoplatným stavebným povolením z roku 2010 ohlásil investor začiatok prípravných prác na vybudovanie osempodlažnej budovy.

"Časť mestských poslancov využila tému zámeny na vytĺkanie politického kapitálu v pomyselnom boji s developerom Ivanom Kmotríkom. Dnes sa jasne ukazuje, že išlo o krátkozrakosť, amaterizmus a odtrhnutosť od reality," povedal račiansky starosta Peter Pilinský. Podľa Rače mestské pozemky, na ktorých stoja budovy a infraštruktúra developerskych projektov a pôvodne mali byť súčasťou zámeny, má investor záujem odkúpiť alebo prenajať. "Písomne už o to požiadal račiansku samosprávu," podotkla samospráva s tým, že račiansky stavebný úrad má momentálne nulovú možnosť zastaviť výstavbu. "Pokúsime sa s investorom diskutovať aspoň o jej rozsahu," poznamenal Pilinský. Rača začala s investorom na podnet miestnych poslancov riešiť zámenu a vybudovanie nového parku už na jar v roku 2014. Investor nový park prezentoval aj vo svojich reklamných kampaniach.  

Račiansky miestny poslanec Michal Drotován pre TASR uviedol, že investor sľuboval tri roky v inzerátoch park a ceny bytov zámeru Radničné námestie sa tým podľa jeho slov zvýšili o asi desať percent. "Teraz sa zdá, že oklamal stovky ľudí a starosta Rače ho naďalej nepochopiteľne obhajuje a zhadzuje vinu na aktivistov. Zisťujeme, ako je možné, že navrhovaná stavba má stále právoplatné stavebné povolenie na cudzích pozemkoch," skonštatoval. Ako tvrdí, dôvody na zámenu nepominuli, pretože pozemky nie sú vysporiadané.

Niektorí obyvatelia Rače a občianska komisia, ktorej členmi sú napríklad výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla či račianska poslankyňa Milada Dobrotková zverejnili v utorok (18.4.) stanovisko, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad vyhláseniami starostu Pilinského. Považujú ich za vecne nepodloženú snahu starostu zakryť vlastné zlyhania pri rokovaní o zámene pozemkov. "Sme presvedčení, že park môže a musí byť vybudovaný," konštatujú.

TASR oslovila aj investora, na otázky doteraz neodpovedal.