Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Regióny

Národná kapela banduristov Ukrajiny vystúpi na v Košiciach a Prešove

Na snímke divadlo Thália v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Bandura je ukrajinský ľudový strunový nástroj pripomínajúci lutnu a Národná kapela banduristov Ukrajiny Hryhorija Majborody je najstarším umeleckým súborom na Ukrajine s viac ako storočnou históriou.

Košice 12. júna (TASR) - Krásu ukrajinských piesní v sprievode tradičného hudobného nástroja bandury predstaví na benefičných koncertoch na východe Slovenska Národná kapela banduristov Ukrajiny. Koncerty v programe "Och, Ukrajina! Och, rodná Mamka!" sa uskutočnia v stredu (14. 6.) v košickom Divadle Thália a vo štvrtok (15. 6.) v prešovskom Divadle Alexandra Duchnoviča. Informoval o tom projektový manažér občianskeho združenia (OZ) Karpaty Košice Svjatoslav Dohovič.

Bandura je ukrajinský ľudový strunový nástroj pripomínajúci lutnu a Národná kapela banduristov Ukrajiny Hryhorija Majborody je najstarším umeleckým súborom na Ukrajine s viac ako storočnou históriou. Výnimočná je aj tým, že jej členovia spievajú a zároveň hrajú na bandurách. "Kapela - to je 50 krásnych mužov, hudobníkov, ktorí v sebe nesú pradávny gén ukrajinských potulných muzikantov 'kobzarov', ktorý je vlastný len ukrajinskému národu a ktorý sa napriek mnohým snahám totalitných režimov nikdy nepodarilo zničiť, naopak, tieto snahy ho len zocelili a posilnili," informoval Dohovič.

Vstupné na dobročinných koncertoch v Košiciach o 18.00 h a v Prešove o 17.00 h je dobrovoľné. Organizátorom vystúpenia v Košiciach je OZ Karpaty Košice a Ukrajinský národný zbor Karpaty a koná sa v rámci projektu "Leť naša pieseň" s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Koncert v Prešove organizuje Centrálna rada Zväzu Rusínov - Ukrajincov SR.