Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla budú dnes čistiť

Devínska Kobyla. Foto: TASR

Práce sa týkajú údržby informačných tabúľ na náučnom chodníku, opravy interaktívnych prvkov, odstraňovania ilegálnych ohnísk, ale aj monitoringu vzácnych druhov či údržby infraštruktúry na pastvu kôz.



Bratislava 13. mája (TASR) – Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa bude v sobotu (14.5.) opäť čistiť. Práce sa týkajú údržby informačných tabúľ na náučnom chodníku, opravy interaktívnych prvkov, odstraňovania ilegálnych ohnísk, ale aj monitoringu vzácnych druhov či údržby infraštruktúry na pastvu kôz.

Pre účastníkov brigády bude pripravený informačný stánok s viacerými sprievodnými aktivitami pre deti. "Deti budú hľadať a určovať drobné pôdne bezstavovce, pozorovať ďalekohľadom vtáčích obyvateľov Devínskej Kobyly. Prenesieme sa aj do dôb dávno minulých, budeme objavovať historické živočíchy v paleopieskovisku a deti budú mať možnosť pohľadať ukryté odliatky skamenelín," uviedla pre TASR Monika Chrenková z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne.

Na Devínskej Kobyle je celkovo 13 veľkých informačných tabúľ. Šesť vstupných sa nachádza v krajových častiach lokality a informuje o území Natura 2000 Devínska Kobyla, zvyšných sedem hovorí o histórii a biodiverzite územia. Zároveň bolo osadených aj 20 malých tabuliek. Návštevník sa tak môže dozvedieť napríklad o skamenelinách, ktoré sa dajú nájsť na Sandbergu, alebo o rastlinách a živočíchoch, ktoré tu našli domov. Okrem toho tu má osem informačných tabúľ tiež Štátna ochrana prírody, ktorá inštalovala aj lavičky a altánky.

Súčasťou územia sú tiež interaktívne prvky ako paleontologické pieskovisko, paleochodník ku skamenelinám, drevený model májky fialovej, hmyzí hotel, drevená koza s úlohami pre deti či drevené lavičky v podobe živočíchov. "Drevené časti prvkov sa budú ošetrovať ochranným náterom a lakovať prírodným lakom pre ochranu a predĺženie ich životnosti," doplnila Chrenková.

Okrem toho sa v súčasnosti naskytá možnosť doplnenia takýchto prvkov, ktoré by mohli priblížiť históriu z obdobia Slovanov alebo by informovali o prírodných hodnotách územia. "Máme pripravené návrhy prvkov, avšak chceli by sme dať priestor kreativite účastníkov sobotňajšej akcie, aby navrhli prvky, ktoré by v území radi videli," dodala Chrenková. Zafinancovať by ich mal súkromný investor.

Akciu opäť podporuje aj miestna samospráva. "Mestská časť poskytuje kontajner na odpad odstraňovaných náletových drevín a vrecia na odpad a tiež zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu," uviedla Tatiana Rattayová z devínskonovoveského miestneho úradu.