Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Návštevníci Galérie Mlyny vyjadrili odtlačkom ruky podporu nepočujúcim

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obrazy rúk budú použité na grafické spracovanie podkladov pre prezentáciu 6. medzinárodného festivalu kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre.

Nitra 4. júna (TASR) - Odtlačkom svojej ruky na plátno dnes návštevníci Galérie Mlyny v Nitre vyjadrili svoju podporu ľuďom so sluchovým postihnutím. Obrazy rúk budú použité na grafické spracovanie podkladov pre prezentáciu 6. medzinárodného festivalu kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre, ktorý sa uskutoční od 19. do 25. novembra tohto roka. Stretnú sa na ňom nepočujúci z viacerých európskych krajín. "Ruky sú pre nás nesmierne dôležité, lebo nimi komunikujeme. Sú našimi ústami a oči našimi ušami," vysvetlila význam odtlačkov rúk Anna Šmehilová zo združenia EFFETA - Stredisko sv. Františka Saleského, ktoré je hlavným organizátorom festivalu.

Medzinárodný festival kultúry nepočujúcich chce poukázať na dôležitý fakt, že kultúra dokáže spájať. Jeho prvý ročník sa uskutočnil v roku 2000 a odvtedy sa koná pravidelne zväčša každé dva roky. Festival rozbehol prostredníctvom kultúry proces prelamovania všetkých bariér, ktoré rozdeľujú nepočujúcich a počujúcich. „Chceme dosiahnuť prienik a vzájomné pochopenie dvoch jazykovo odlišných kultúr a taktiež multikultúrneho a transnacionálneho európskeho priestoru nepočujúcich,“ uviedla Šmehilová. Hlavným poslaním festivalu je zachovanie a rozvoj kultúrneho dedičstva a kultúrnych hodnôt nepočujúcich v rámci celej Európy. Program festivalu tvoria workshopy zamerané na fotografiu, výtvarné a dramatické umenie. Súčasťou bude aj súťažná prehliadka divadelných predstavení nepočujúcich v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.