Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevníci kaštieľa v Betliari môžu v sobotu zažiť Orientálny deň

Na snímke kaštieľ Betliar Foto: TASR/František Iván

V parku pred kaštieľom bude od 10.00 h do 16.00 h postavený unikátny turecký stan z 19. storočia, ktorý patrí do zbierok Andrássyovcov. Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si ho i zvnútra s orientálnym zariadením.

Betliar 17. augusta (TASR) – Atmosféru ďalekých kútov sveta, do ktorých v 19. a začiatkom 20. storočia zavítali členovia šľachtickej rodiny Andrássyovcov, budú môcť v sobotu 18. augusta zažiť návštevníci Kaštieľa v Betliari v Rožňavskom okrese počas Orientálneho dňa. Ako TASR informovala kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, ide o jedno zo sprievodných podujatí k aktuálnej výstave Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari.

„V parku pred kaštieľom bude od 10.00 h do 16.00 h postavený unikátny turecký stan z 19. storočia, ktorý patrí do zbierok Andrássyovcov. Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si ho i zvnútra s orientálnym zariadením,“ avizovala Krajčiová. Dodala, že o 14.00 h kurátori múzea porozprávajú záujemcom zaujímavosti o cestách členov andrássyovskej rodiny v Oriente, ako aj detaily o samotnom stane.

„Mysleli sme aj na našich najmenších návštevníkov, ktorí si v dopoludňajších hodinách môžu v tvorivej dielni vyrobiť zaujímavé predmety s orientálnymi motívmi. Popoludní medzi dvoma vystúpeniami orientálnych tanečníc sa budú venovať základom orientálnych tancov pod vedením lektorky a choreografky Kalily,“ dodala manažérka.