Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Návštevníci Morského oka môžu vidieť kvitnúcu telekiu ozdobnú

Na snímke kvitnúca telekia ozdobná (telekia speciosa), ktorá je jedným zo symbolov Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat a nachádza sa aj v jej znaku. Najčastejšie ju môžu vidieť návštevníci Morského oka, ktoré sa nachádza neďaleko obce Remetské Hámre v Sobranskom okrese. V jeho okolí má táto rastlina ideálne podmienky, keďže sa jej najviac darí na vlhkých a presvetlených miestach. Remetské Hámre 19. júla 2017. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Národná prírodná rezervácia Morské oko sa nachádza v nadmorskej výške 619 metrov. Rozprestiera sa na ploche vyše 13 hektárov.

Remetské Hámre 19. júla (TASR) - Telekia ozdobná (Telekia speciosa), ktorá je jedným zo symbolov Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat a nachádza sa aj v jej znaku, začala kvitnúť. Najčastejšie ju môžu vidieť návštevníci Morského oka, ktoré sa nachádza neďaleko obce Remetské Hámre v Sobranskom okrese. V jeho okolí má táto rastlina ideálne podmienky, keďže sa jej najviac darí na vlhkých a presvetlených miestach.

"Pred pár rokmi patrila astrovitá kvetina medzi chránené rastliny. Keďže sa jej darí, dostala sa mimo ohrozenia. Kvitnúť bude asi do polovice augusta," vysvetlila pre TASR zoologička Zuzana Argalášová zo Správy CHKO Vihorlat s tým, že v niektorých častiach sveta je považovaná za inváznu rastlinu. Ako ďalej uviedla, rodový latinský názov je vraj odvodený od mena maďarského grófa Telekiho. "Navrhol ho nemecký botanik ako poďakovanie grófovi za to, že mu sponzoroval jeho botanické výskumy,“ doplnila.

Národná prírodná rezervácia Morské oko sa nachádza v nadmorskej výške 619 metrov. Rozprestiera sa na ploche vyše 13 hektárov. Jazero vzniklo mohutným zosuvom východného svahu Motrogonu a Jedlinky, ktorý zahatal dolinu potoka Okna. CHKO je známa svojou faunou a flórou. O zachovalosti územia svedčí prítomnosť veľkých šeliem, ako je medveď hnedý, vlk dravý, rys ostrovid či mačka divá a viac než 100 druhov hniezdiacich vtákov. Vyskytuje sa tu približne 200 druhov vyšších rastlín a vyše 2000 druhov bezstavovcov.

Územie CHKO Vihorlat, ktorého je Morské oko súčasťou, má výmeru 17.485 hektárov a rozprestiera sa v štyroch okresoch. Vihorlatské vrchy sú najvýchodnejšie slovenské vulkanické pohorie. Patria medzi najlesnatejšie na Slovensku. Až 90 percent ich územia zaberajú predovšetkým bukové a jedľovo-bukové lesy. Vihorlat je významným z hľadiska prirodzenej akumulácie vôd, preto je od roku 1987 vyhlásený za chránenú vodohospodársku oblasť.